Petak, 18 lipnja, 2021

Za prvih 10 dana jula izvoz mlijeka manji za 400.000 KM

Nemojte propustiti

Od izvoza mlijeka u Hrvatsku nema ništa do septembra, a kada se ovoliko čekalo ni poljoprivrednicima se ne žuri te su na sva zvona najavljenu blokadu carinskih terminala ostavili za drugi put, izvijestila je Alternativna televizija.

Ilustracija
Ilustracija

Poziv za prelazni sporazum koji je glavna kočnica za zeleno svjetla izvoz mlijeka biće stavljen u srijedu. Iako je stigao kasno, tvrde mljekari, posljedice se još neće osjetiti. U Ministarstvu poljoprivrede RS-a tvrde da smanjenja otkupa neće biti.

-Minstarstvo će učiniti sve da do toga ne dođe. Kad su altrernativna rješenja u pitanju tražimo ih zajedno sa menadžmentom Mlijekoprodukta s obzirom da je on najveći proizvođač mlijeka u BiH, kaže Radmila Čojo, pomoćnica ministra poljoprirvede RS-a.
Mljekari su znali da se u vlast ne mogu pouzdati, stoga traže spas na tržištima Makedonije, Crne Gore, pa i Kosova, a što se pokazalo kao pun pogodak.

Ipak izvoz mlijeka za prvih u julu manji je za 400 hiljada KM u odnosu na prošlu godinu. Iako su prije 20-ak dana na sva zvona prijetili blokadom, poljoprivrednici su vlastima dali novi rok, još deset dana.

– Ne prijetimo nikome, ali kad nas pritjera u ćošak mi ćemo morati da blokiramo terminale putem kojih se uvoze namirnice biljnog i životinjskog porijekla. To neće biti naš cilj. To će biti naše živjeti ili ne živjeti, kažer Vladimir Usorac, predsjednik udruženja poljoprivrednika RS-a.

Dok su poljoprivrednici ogorčeni u Urerdu za veterinarstvo BiH, koji je najvećim dijelom odgovorni za agoniju mljekara kažu da su ponosni jer BiH u EU ima poseban tretman.

– Ovo što mi radimo na način da se potpiše protokol je prvi put da Evropa na takav način rješava ove probleme, kaže Ljubomir Kalaba, direktor Ureda.

(ATV)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo