Petak, 26 veljače, 2021

Za prvih pet mjeseci ove godine 4.004 saobraćajne nezgode

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Na području Kantona Sarajevo tokom prvih pet mjeseci ove godine su registrirane 4.004 saobraćajne nezgode u kojima je sedam osoba poginulo, 53 su teže povrijeđene, a 329 lakše.

Foto: IlustracijaU periodu januar – maj 2012. od tog broja sedam nezgoda je s poginulim osobama, 49 nezgoda s teže povrijeđenim, 237 s lakše povrijeđenim i 3.711 nezgoda s materijalnom štetom.
 
U periodu januar – maj 2012. je izdato 62.928 prekršajnih naloga. Tokom prvih pet mjeseci ove godine iz saobraćaja je isključeno 2.307 vozača zbog vožnje pod djejstvom alkohola, 1.003 zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita i 945 zbog vožnje bez važeće registracije, saznaje Fena u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Tokom 2011. je registrirana 9.701 saobraćajna nezgoda, u kojima je 27 osoba poginulo, teže povrijeđena 151,  a lakše 912 osoba. U periodu januar – decembar 2011. od tog broja 25 nezgoda je s poginulim osobama, 139 nezgoda s teže povrijeđenim, 656 s lakše povrijeđenim  i 8.881 nezgoda s materijalnom štetom.

U periodu januar – decembar 2011.  je izdato 155.417 prekršajnih naloga. Tokom prošle godine iz saobraćaja je isključeno 5.649 vozača zbog vožnje pod djejstvom alkohola, 2.375 zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita i 2.578 zbog vožnje bez važeće registracije.

Što se tiče novčanih kazni za pojedine prekršaje, one se kreću od 50 pa do 5.000 KM u zavisnosti od vrste počinjenog prekršaja.

Za prolazak s vozilom na znak crvenog svjetla na semaforu, zapriječena kazna je od 100  do 300 KM i dva kaznena boda i zaštitna mjera u trajanju od jednog do četiri mjeseca. Ako je prekršajem prouzrokovana saobraćajna nezgoda, počinilac će se kazniti  kaznom od 300  do 1.000 KM, uz kaznu će se izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja  vozilom od jednog do šest mjeseci.

Za vožnju vozilom neprilagođenom brzinom, zaprijećena kazna je od 50  do 250 KM i određivanje jednog ili dva kaznena boda. Ako je prekršajem prouzrokovana saobraćajna nezgoda, počinilac će se kazniti  kaznom od 100 do 300 KM, odredit će mu se jedan ili dva kaznena boda i može mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom do dva mjeseca.

Za prekršaj nedržanja potrebnog rastojanja kad se kreće iza drugog vozila, zapriječena je kazna od 50 KM. Ako je prekršajem prouzrokovana saobraćajna nezgoda, počinilac će se kazniti kaznom od 50 do 200 KM, odredit će mu se jedan ili dva kaznena boda i može mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja  vozilom do dva mjeseca.

Za oduzimanje prvenstva prolaza drugom vozilu, zaprijećena kazna je od 50  do 250 KM i određivanje jednog ili dva kaznena boda. Ako je prekršajem prouzrokovana saobraćajna nezgoda, počinilac će se kazniti  kaznom od 100  do 300 KM, odredit će mu se jedan ili dva kaznena boda i može mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja  vozilom do dva mjeseca.

Vozač kod kojeg se utvrdi da količina alkohola u krvi prelazi količinu od 0,3 g/kg do 1 g/kg, može dobiti kaznu od 50  do 250 KM, i određivanje jednog ili dva kaznena boda. Ako je prekršajem prouzrokovana saobraćajna nezgoda, počinilac će se kazniti kaznom od 100 do 300 KM, odredit će mu se jedan ili dva kaznena boda i može mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja  vozilom do dva mjeseca.

Vozač kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi od 1 g/kg do 2 g/kg, može dobiti kaznu od 100 do 300 KM, i određivanje dva kaznena boda i izreći će mu se zaštitna mjera zabrane upravljanja  vozilom od jednog do četiri mjeseca. Ako je prekršajem prouzrokovana saobraćajna nezgoda, počinilac će se kazniti  kaznom od 300 do 1.000 KM, i izreći će se i zaštitnu mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do šest mjeseci.

Vozač kod kojeg se utvrdi da količina alkohola u krvi prelazi količinu više od 2 g/kg može dobiti kaznu od 400  do 1.000 KM, i određivanje dva kaznena boda i uz kaznu će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom od dva mjeseca do šest mjeseci. Ako je prekršajem prouzrokovana saobraćajna nezgoda, počinilac će se kazniti  kaznom od 1.000 do 5.000 KM, i izreći će mu se zaštitna mjera zabrane upravljanju vozilom od šest mjeseci.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo