Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Pojedine banke u BiH uskoro počinju dizati kamate na kredite s promjenjivom stopom

Autor:Buka/Klix

Nemojte propustiti

Za sada nije poznato da li će i sve ostale banke uskoro povisiti kamate ili će se još neko vrijeme uspjeti izboriti te zadržati trenutne kamate u interesu klijenata.

Pojedine banke u Federaciji BiH uskoro će poslati obavijesti korisnicima kredita da će doći do promjene kamata za kredite ugovorene s promjenjivom kamatnom stopom.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić je za Klix.ba potvrdio ovu informaciju.

“Došlo je do najave da će poslati obavijesti. Nisu sve banke već samo pojedine, riječ je o procesu usklađivanja šestomjesečnog Euroibora“, rekao je.

Kamate za krediti s promjenjivom kamatnom stopom će porasti u prosjeku za 0,7 posto, a banke će s novim obračunom krenuti najvjerovatnije od avgusta ili septembra. Iz Agencije za bankarstvo FBiH ističu da povećanje kamatnih stopa u svakom slučaju neće biti dramatično.

Za sada nije poznato da li će i sve ostale banke uskoro povisiti kamate ili će se još neko vrijeme uspjeti izboriti te zadržati trenutne kamate u interesu klijenata.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH ranije su naglasili kako je promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope. Krediti ranije ugovoreni s fiksnom kamatnom stopom neće biti izloženi riziku promjena referentnih kamatnih stopa.

Prije zasnivanja ugovornog odnosa, objašnjavaju, banka je dužna upoznati klijenta s detaljima mogućih promjena. Takođe, kreditor je dužan dati sve potrebne informacije o promjenama razine kamatne stope tokom trajanja aranžmana.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo