Srijeda, 22 ožujka, 2023

Za samo šest sjednica potrošili 159.500 KM

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) FBiH u prošloj godini je imalo oko 159.500 KM troškova, od čega oko 155.400 KM za naknade članovima, a zasjedalo je svega šest mjeseci, mada je trebalo da se sastaje bar jednom mjesečno.

Zbog ovoga, kako su rekli neki od članova ESV, a kojih ukupno ima 22, koje je u utorak prošle sedmice usvojilo izvještaje o svom radu i poslovanju, učinci rada Vijeća bili su minorni iako u ovom tijelu sindikat, poslodavci i Vlada FBiH treba da usaglašavaju politike i zakone važne za radnike, poslodavce i građane.

Edhem Biber, predsjednik ESV FBiH, kazao je da je nedolazak potrebnog broja predstavnika Vlade FBiH jedan od osnovnih razloga zbog kojeg ovo tijelo, koje se finansira iz budžeta FBiH, šest mjeseci nije imalo sjednice.

“Bitno je da ESV radi jer je dobro čim postoji socijalni dijalog. Trebalo je više da radi prošle godine. Ali ova godina je dobro krenula. Imali smo do sada tri sjednice”, stav je Bibera.

Prema izvještajima za prošlu godinu, član Vijeća Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, nije bio niti na jednoj od zakazanih sjednica koje se održavaju u zgradi Vlade FBiH. Njegovu izjavu nismo uspjeli dobiti.

Poizvještaju o radu, ovo vijeće je prošle godine razmatralo, između ostalog, 13 zakona i šest informacija. Zakazano je osam sjednica, ali ih je održano šest, jer na dvije zakazane sjednice takođe nije bilo dovoljno članova iz delegacije Vlade FBiH.

“Vlada je bila uzrok da Vijeće nije radilo šest mjeseci jer se Vijeće nije moglo sastati ako nema obezbijeđen kvorum od četiri člana iz jedne delegacije. Bilo je potrebe za sastancima, a rad Vijeća je šest mjeseci bio sputan. I od onoga što smo uradili mnoge stvari nisu mogle biti realizovane”, rekao je Predrag Čović, član ESV FBiH iz delegacije Udruženja poslodavaca FBiH.

Dodao je da mora postojati tripartitni dijalog, što su i obaveze koje je BiH preuzela međunarodnim ugovorima, ali su učinci rada ESV u prošloj godini bili minorni i skromni.

Naknada za članove ESV iznosi 500 KM mjesečno s tim da se, kako je istakao Biber, ne isplaćuje onima koji ne dolaze na sjednice niti se isplaćuje za mjesece u kojim nije bilo sjednica. Po izvještaju o finansijskom poslovanju u 2013. godini, troškovi naknada iznosili su oko 155.400 KM. Vijeće ima, kao što je već navedeno, 22 člana, i to predsjednika i po sedam članova iz Saveza samostalnih sindikata BiH, Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade.

Prema evidenciji prisustva na sjednicama u prošloj godini, oni koji su dolazili na sjednice zajedno su imali 113 mjeseci rada, što je, kada smo pomnožili sa naknadom od 500 KM, ukupno 56.500 KM, pa se postavlja pitanje otkuda onda oko 155.400 KM za naknade članovima, što stoji u usvojenom izvještaju.

Ante Krajina, ministar finansija FBiH i član ESV FBiH, pojasnio nam je da je u 2013. godini bilo i isplata zaostataka iz 2012. godine, te je kazao da je on u prošloj godini, kada je radio šest mjeseci u ESV, imao čak 11 isplata naknada.

Pet članova Vijeća je prisustvovalo svim zakazanim sjednicama, i to Biber, Krajina, sindikalci Omer Sikira i Šaban Kadirić, te Edih Ibrahimpašić iz delegacije poslodavaca. Ostali su imali pretežno jedan do dva izostanka.

“Kada je u pitanju neodržavanje sjednica, najčešće je bio problem u Vladinom dijelu delegacije”, kazao je Krajina, koji nije mogao komentarisati takav odnos.

Inače, po finansijskom izvještaju, ESV je iz budžeta FBiH prošle godine dobilo 142.500 KM, što su ukupni prihodi, te je u odnosu na 159.500 KM rashoda ostavrilo deficit od oko 17.000 KM, ali je iz proteklih godina imalo višak prihoda od oko 33.100 KM.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo