Subota, 15 svibnja, 2021

Za svaki dan boravka u Hrvatskoj bh. građani će morati dokazati da imaju 100 eura!

Nemojte propustiti

Pisanje medija o temeljitim graničnim kontrolama bh. građana prilikom ulaska u Hrvatsku nakon ulaska ove zemlje u EU potvrđeno je i u Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske, gdje su kazali da se detaljna provjera uvjeta za ulazak i boravak te valjanost isprava propisanih za prelazak državne granice obavlja nad svim državljanima trećih zemalja, javlja Dnevni avaz

Makarska (Foto: Arhiv)
Makarska (Foto: Arhiv)

Zvanično, nakon 1. jula bh. građani za Hrvatsku postaju građani trećeg reda, a strancu za ulazak i boravak u Hrvatskoj bit će potrebno 100 eura po danu. Ukoliko posjeduju ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske ili dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu, osoba je dužna predočiti dokaz o posjedovanju 50 eura po danu.

Helena Biočić, portparol MUP-a Hrvatske, pojasnila je će bh. građani moći ući u susjednu državu i s važećim sredstvima bezgotovinskog plaćanja.

– Tu se ubrajaju putnički čekovi, čekovne knjižice, kreditne kartice. Može se dokazati posjedovanje sredstava za uzdržavanje i u konvertibilnim gotovinskim novčanim sredstvima – kazala je Biočić, prenosi spomenuti list.

List podsjeća da jasni propisi i zakonske regulative Hrvatske, odnosno EU, ponajviše zabrinjavaju stanovnike i turističke radnike Neuma. Načelnik općine Živko Matuško u izjavi za Avaz kazao je da nema nikakvih uputstava od nadležnih institucija BiH te da je jučer upućen dopis Državnoj graničnoj policiji, kao i nadležnim ministarstvima s upitom kako će 1. juli odnosno ulazak Hrvatske u EU utjecati na stanovnike Neuma.

– Hrvatska je već počela s izdavanjem propusnica, a kod nas sve ide presporo i traljavo. Vjerujte da sam sve što znam pročitao u novinama, tako da, iskreno, nemam pojma na koji način će 1. juli utjecati na Neum i njegove stanovnike – kaže Matuško.

Za sada ni Matušku nije poznato na koji način će se tretirati građani koji će ljetovati u Neumu, odnosno oni koji će samo proći hrvatski teritorij da bi skratili put te izbjegli loše uvjete putovanja preko Svitave.

Zagreb provodi naloge EU

Pooštrene kontrole na granici BiH s Hrvatskom jedan su od prvih jasno vidljivih rezultata ulaska našeg zapadnog susjeda u EU. Kako za Dnevni avaz pojašnjava doc. dr. Mirza Smajić, Hrvatska je kontrolu bh. granice i njenih građana obavezna provoditi na zahtjev EU.

– Sada bh. građani više ne ulaze u Hrvatsku. Oni ulaze u EU, a Hrvatska se na kontrole obavezala kad je preuzela evropske propise o režimu ulaska na teritorij Unije. Dakle, ne radi se ni o kakvoj osveti ili zavjeri. Ovo je unificirani standard EU i, bez obzira na koji se način granica EU prelazi, pravila su ista za sve – kaže Smajić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo