Subota, 4 veljače, 2023

Za tri dana Putin će poslati upozorenje Zapadu – preletit će avion sudnjeg dana

Autor:N1

Nemojte propustiti

Predsjednik Vladimir Putin poslat će Zapadu upozorenje o “sudnjem danu” u ponedjeljak za vrijeme proslave 77. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

Očekuje se da će Putin na Crvenom trgu održati govor prije goleme parade vojnika, tenkova, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila, javlja Reuters.

Preleti iznad Katedrale sv. Vasilija uključit će nadzvučne lovce, strateške bombardere Tu-160 i, po prvi put od 2010., zapovjedni zrakoplov “sudnjeg dana” Il-80, koji bi u slučaju nuklearnog rata postao zapovjedni centar ruskog predsjednika, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Dizajniran je s visoko sofisticiranom tehnologijom, a određeni detalji su ruska državna tajna.

69-godišnji čelnik Kremlja više je puta usporedio rat u Ukrajini s izazovom s kojim se Sovjetski Savez suočio kada su nacisti Adolfa Hitlera izvršili invaziju 1941. godine.

“Pokušaj smirivanja agresora uoči Velikog Domovinskog rata pokazao se greškom koja je skupo koštala naš narod. Nećemo drugi put napraviti takvu grešku, nemamo pravo”, rekao je Putin 24. veljače kada je najavio, kako je rekao, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Sovjetski Savez je izgubio 27 milijuna ljudi u Drugom svjetskom ratu, više od bilo koje druge zemlje, a Putin je posljednjih godina kritizirao ono što Moskva vidi kao pokušaje Zapada da revidira povijest rata kako bi se umanjila sovjetska pobjeda.

Iako će 11.000 vojnika koji marširaju Crvenim trgom zajedno s 131 komadom vojne opreme, kako je Ministarstvo obrane najavilo, predstavljati veliki spektakl, sukob u Ukrajini razotkrio je slabosti u ruskim oružanim snagama.

Kremlju je uskraćena brza pobjeda, a rusko gospodarstvo – teško stisnuto sankcijama – suočava se s najvećim padom od pada Sovjetskog Saveza.

Uoči 9. svibnja, Moskvom i zapadnim glavnim gradovima kovitlala su se nagađanja da Putin priprema neku vrstu posebne objave o Ukrajini, možda izravnu objavu rata ili čak nacionalnu mobilizaciju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je te prijedloge u srijedu, opisavši ih kao “besmislice”

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo