Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Za učenike bošnjačke nacionalosti iz Konjević-Polja osiguran prijevoz do Nove Kasabe

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je prijevoz za učenike bošnjačke nacionalosti iz Konjević-Polja koji pohađaju sate instruktivne nastave u Novoj Kasabi.

– Do sada su se roditelji sami snalazili za prijevoz, ali sada je riješen i taj problem – kazao je Feni predsjednik Savjeta roditelja iz Konjević-Polja Muhamed Ahmetović.

Dodao je da sate instruktivne nastave pohađa 95-oro djece od prvog do devetog razreda prema edukativnim programu za djecu osnovne školske uzrasti.

– Roditelji su zadovoljni trenutnom situacijom. Ali mi želimo da se naš problem riješi te da se djeca što prije vrate u školske klupe i postanu dio obrazovanog sistema BiH – naglasio je.

Nastava je organizirana u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice, a djeci instrukcije daje 16 nastavnika iz Sarajeva.

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja nisu pohađala nastavu u prvom polugodištu, a njihovi roditelji zahtijevaju od nadležnih institucija u Republici Srpskoj da djeci osiguraju nastavu na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Roditelji su svoja prava tražili i u Sarajevu, gdje su podigli šatorsko naselje ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR).

Nakon gotovo četiri mjeseca borbe, odlučili su 31. januara sklopiti šatore i vratiti se kući, poručivši da uklanjanje šatora ne znači kraj borbe za nastavu na maternjem jeziku za njihovu djecu.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo