Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje 850.000 KM

Nemojte propustiti

Za dodjelu subvencija za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima u budžetu grada Banjaluka planirano je 850.000 KM i to 600.000 KM za zapošljavanje i 250.000 KM za samozapošljavanje.

Prema novom Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima usvojenom na posljednoj sjednici gradskog parlamenta, subvencije će se dodjeljivati na osnovu javnog poziva koji će biti objavljen krajem juna.

Kako je navedeno u Pravilniku, subvencije su namijenjene privrednim društvima i samostalnim preduzetnicima, poslovnim jedinicama privrednih društava i izdvojenim poslovnim prostorijama samostalnih preduzetnika registrovanim na području grada.

Kada je riječ o subvencijama za samozapošljavanje – one su namijenjene nezaposlenim licima koja su najmanje mjesec dana bila prijavljena na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – Biro Banjaluka.

Privredni subjekti i samostalni preduzetnici koji obavljaju proizvodnu djelatnost za novo zapošljavanje mogu ostvariti pravo na 50 odsto od ukupnih sredstava predviđenih za dodjelu subvencija, poslodavci koji obavljaju zanatsku djelatnost 30 odsto, te poslodavci koji obavljaju trgovinsku i uslužnu djelatnost po 10 odsto ukupnih sredstava predviđenih za dodjelu subvencija.

Za samozapošljavanje lica u proizvodnim djelatnostima obezbjeđuju se sredstva u iznosu od 50 odsto ukupnih sredstava predviđenih za dodjelu subvencija i to za samozapošljavanje u zanatskim djelatnostima 20 odsto, a za samozapošljavanje lica koja će se baviti trgovinskom, uslužnom i djelatnošću starih i umjetničkih zanata po 10 odsto od ukupnih sredstava predviđenih za subvencije.

Za novo zapošljavanje poslodavci mogu ostvariti pravo na jedan od podsticaja maksimalno za 10 radnika koji moraju biti prijavljeni najmanje mjesec dana na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – Biro Banjaluka.

Subvencije se dodjeljuju za započinjanje sopstvenog biznisa, uz uslov da djelatnost nastave obavljati najmanje 24 mjeseca od dana registracije, a prema utvrđenim kriterijumima.

Pravilnikom je uvedeno i bodovanje, pa će prednost imati poslodavci koji zaposle člana porodice poginulog borca, lice sa invaliditetom ili ratnog vojnog invalida, člana porodice sa četvoro i više djece, mlade bez roditelja, pripravnike, borce prve kategorije ili lica starija od 45 godina.

Prednost će imati i lica koja se samozapošljavaju, a koja imaju status ovih kategorija.

Kako je propisano Pravilnikom, pravo na subvenciju ne mogu ostvariti udruženja građana, djelatnosti iz oblasti igara na sreću, državni organi, organizacije i drugi korisnici budžetskih sredstava, kao ni oni koji su koristili sredstva po drugom programu zapošljavanja ili samozapošljavanja, a nisu realizovali ugovornu obavezu po nekom od prethodnih programa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo