Petak, 27 siječnja, 2023

Zabrana izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine i dalje je na snazi: Proizvođači tvrde da su na ivici propasti, najavili tužbu

Nemojte propustiti

Zabrana izvoza peleta koju je Savjet ministara BiH uveo prošle godine i dalje je na snazi, što je, kako tvrde proizvođači dovelo do katastrofalnog stanja u njihovim preduzećima.

Zbog toga kako navode, mnogi gase svoje proizvodnje ovog energenta i zbrajaju štete, zbog čega su najavili tužbe protiv odlazećih ministara u Savjetu ministara BiH.

Zabrana izvoza peleta koja je i dalje na snazi dovodi nas na ivicu propasti, kategorični su proizvođači. “I kada 31. januara istekne zabrana izvoza ovog energenta”, kaže Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH i dodaje:

“Pitanje je da li će imati kome da prodaju svoj proizvod, jer se u prethodnim mjesecima Evropa snadbjela peletom iz drugih zemalja – čak iz Indije i Južne Amerike”. Zato najavljuju tužbe.

Država je, smatraju ekonomisti krajnje nepromišljeno uvela zabranu izvoza, što će ostaviti ozbiljne posljedice na domaće proizvođače.

Krajem 2022. godine se pominjalo omogućavanje izvoza ovog proizvoda, međutim u decembru prošle godine odlazeći sastav Savjeta ministara BiH je na telefonskoj sjednici odbio ukidanje zabrane izvoza peleta zbog nepostojanja konsenzusa.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nenad Nešić opet provocira: Sada je digao tri prsta u programu FTV-a

U jednom trenutku Nešić je ponovo podigao tri prsta, a na upozorenje novinarke ove televizije da to ne radi...

Možda vas zanima i ovo