Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Zabrinjavajuće: Sve je više ludih i depresivnih u Bosni i Hercegovini

Nemojte propustiti

U Bosni i Hercegovini sve je više pacijenata s nekim od psihičkih poremećaja. Slobodno mogu reći da je stanje alarmantno, izjavio je na početku razgovora za “Dnevni avaz” prof. dr. Abdulah Kučukalić, šef Psihijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Posebno odjeljenje

– U odnosu na prijeratni period, imamo znatno povećanje određenih bolesti koje su vezane za stres. Tu prvenstveno dolazi u prvi plan posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), što praktično predstavlja jednu od vodećih dijagnoza na klinici – kaže Kučukalić.

Pojašnjava da je, zbog velike navale pacijenata koji imaju određene posljedice zbog ratnih ili poslijeratnih trauma, formirano posebno odjeljenje sa 40 mjesta koje se bavi liječenjem takvih poremećaja. To odjeljenje je, uglavnom, uvijek popunjeno pacijentima koji su ratni veterani, silovane žene ili izbjeglice.

Genetska predispozicija

Ističe da je, također, u porastu broj pacijenata koji su oboljeli od depresije. Posljedice depresivnih stanja, smatra Kučukalić, uglavnom su traume te teška ekonomska i socijalna situacija u kojoj žive bh. građani, a država ima vrlo malo mogućnosti da pomogne toj kategoriji pacijenata.

Kod takvih pacijenata obično postoji i genetska predispozicija za depresivna stanja. Kada mi naše pacijente uspijemo oporaviti i dovesti ih u stanje stabilne remisije, oni se ponovo vraćaju kući, u te traumatične uvjete. Depresija je danas po svjetskim statistikama četvrti zdravstveni problem, a sve su predispozicije da će uskoro biti drugi – pojašnjava Kučukalić.

Zabrinuti zbog djece

Kako kaže Kučukalić, Psihijatrijska klinika zabilježila je i porast broja djece s dijagnozom “poremećaj u ponašanju”.

– Mi smo na neki način zabrinuti. Kroz naš rad vidjeli smo da takva djeca nemaju pažnju i brigu roditelja. Nažalost, roditelji zbog svojih problema i obaveza nemaju nadzor nad djecom – utvrdio je Kučukalić.

Izvor: Dnevni avaz

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo