Srijeda, 20 listopada, 2021

Zadužuju se novih 50 miliona KM, a već dužni cijeli proračun

Nemojte propustiti

Nermin NIkšić
Nermin NIkšić

Priznanje predsjednika Vlade Federacije BiH kako ovaj entitet u iduće dvije godine mora vratiti oko 1,7 milijardi KM duga, odnosno cijeli jedan godišnji proračun, tek je vrh ledenog brijega stvarne financijske krize u kojoj se nalazi Federacija.

Naime, razvidno je kako se veći bh. entitet već od kraja prošle godine počeo zaduživati prodajom trezorskih zapisa, što zorno otkriva stanje proračunskih sredstava u Federaciji BiH. Drugim riječima to znači novca nema više.

No, unatoč takvom stanju Vlada FBiH je odlučna i dalje zaduživati se na način prodaje trezorskih zapisa. Tako je već za 1. april sazvana nova aukcija trezorskih zapisa Federacije preko Sarajevske berze u planiranom iznosu od 15 miliona maraka. Kako se navodi u javnom pozivu Federalnog ministarstva financija, riječ je o šestomjesečnim trezorskim zapisima koji na naplatu dospijevaju prvog oktobra ove godine 2014. Federacija BiH se u ovoj godini za potrebe Vlade namjerava zadužiti na unutarnjem tržištu za 310 miliona maraka. Od tog zaduženja 260 miliona KM je predviđeno emisijom trezorskih zapisa, a 50 miliona KM izdavanjem obveznica. U ovoj godini su već održane dvije aukcije tromjesečnih trezorskih zapisa u iznosu od po 20 miliona KM, a nova, kojom će biti zaključeno zaduživanje na ovaj način u prvom kvartalu, sazvana je za 18. marta, također u istom iznosu. Prema kalendaru aukcija vrijednosnih papira Vlade Federacije BiH za ovu godinu, a objavljenom u Službenim novinama Federacije BiH, u drugom kvartalu predviđeno je zaduženje u iznosu od 50 miliona KM. Planirane su tri aukcije trezorskih zapisa, od čega dvije u planiranom iznosu od 15 miliona KM i jedna u iznosu od 20 miliona KM.

U sva tri slučaja riječ je o šestomjesečnim trezorskim zapisima, a osim aukcije koja je sazvana za početak travnja održat će se i aukcije 16. aprila i 7. maja. Za drugu polovinu godine planirane su emisije trezorskih zapisa i obveznica u vrijednosti 200 miliona KM. Nakon svega što se događalo od početka ove godine kada su u pitanju trezorski zapisi, te postojećem kalendaru aukcija vrijednosnih papira, ne postoji druga riječ osim da je stanje financija u Federaciji veoma loše s ogromnim dugom, a s druge strane su zakazali i očekivani prihodi. Podsjećanja radi, Federacija BiH u 2014. godini ušla je s rekordnim deficitom koji je gotovo 350 miliona eura. Minuse i rupe u entitetskom proračunu Nikšićeva vlada pokušava popuniti prodajom trezorskih zapisa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo