Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Zagarantovana stabilnost elektroenergetskog sistema u novonastalim uslovima

Nemojte propustiti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac obaviješten je od ključnih institucija koje čine elektroenergetski sektor u BiH da ne postoje problemi u funkcionisanju elektroenergetskog sistema u BiH u novonastalim okolnostima.

Uzimajući u obzir aktuelnu epidemiološku situaciju, uzrokovanu širenjem korona virusa, ministar Košarac je prošle sedmice od ključnih institucija i preduzeća koje čine elektroenergetski sektor u BiH zatražio hitnu informaciju o funkcionisanju elektroenergetskih kapaciteta u BiH, trenutnom snabdijevanju električnom energijom i neophodnim energentima kao što su nafta i gas.

”Moramo spremno odgovoriti na eventualne promjene i poremećaje na tržištu. Zbog epidemije korona virusa domaće institucije i preduzeća rade sa minimalnim ili značajno redukovanim brojem radnika, u EU došlo je do drastičnog pada potrošnje električne energije i slično. Vodeći računa o svim tim aspektima, tražio sam informaciju o funkcionisanju elektroenergetskih kapaciteta u BiH. Neophodno je da pravovremeno reagujemo kako ne bismo došli u situaciju da normalan rad ili pogon bilo kog preduzeća bude doveden u pitanje i da funkcionisanje elektroenergetskog sistema u BiH bude nestabilno. Ne smijemo dopustiti da snabdijevanje krajnjih kupaca, odnosno građana i privrede, bude ugroženo”, poručio je ministar Košarac.

On je istakao da je od DERK-a, NOS-a, Elektroprenosa BiH, Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, Federalnog ministarstva energije i rudarstva, te tri elektroprivredna preduzeća u oba entiteta i komunalnog preduzeća Brčko distrikta dobio informaciju da je stabilnost elektroenergetskog sistema zagarantovana.

”Informisan sam da je funkcionisanje elektroenergetskog sistema stabilno, te da nema problema u vezi sa pogonom, održavanjem i snabdijevanjem kupaca električnom energijom, niti ima značajnijih poremećaja u snabdijevanju. Kada je riječ o potrošnji električne energije u BiH, obaviješten sam da nije bilo značajnijih odstupanja”, rekao je ministar Košarac.

On je naglasio da je u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji od ključnog značaja kontinuirano i uredno snabdijevanje građana i privrede električnom energijom, te da od svih elektroenergetskih subjekata očekuje maksimalnu posvećenost ovom zadatku.

”Jednako tako, apelovao bih i na pridržavanje svih preporuka nadležnih institucija, odnosno primjenu posebnih mjera zaštite i prevencije, jer nam je zaštita naših radnika i građana nulti prioritet u ovim okolnostima”, poručio je ministar Košarac.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo