Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Zagrebačka firma sada nudi Ministarstvu odbrane BiH da vrati “nestabilne” rakete o svom trošku

Nemojte propustiti

– Ako smatrate da je predmetna roba bezbjedonosno nepouzdana, onda se ne bi ni radilo o predaji odogvarajuće robe koja se po presudi mora predati SCOUT-u, kao povjeriocu – stoji u dopisu zagrebačke firme.

VBR-ovi, minobacači, meci, rakete za RPG, bestrzajni topovi, topovi ZIS, puškomitraljezi, haubice i još mnogo drugog naoružanja i municije bit će oduzeto od Oružanih snaga BiH, po osnovu Rješenja Suda BiH iz decembra 2019. godine.

Pljenidba se već nekoliko mjeseci vrši po zahtjevu zagrebačke firme SCOUT, po osnovu ranijih neprovedenih ugovora o isporuci viškova naoružanja.

Municija koju je SCOUT do sada zaplijenio prebačena je u skladište bugojanskog Binasa, a izuzeta je iz skladišta OSBiH u Daljanima kod Donjeg Vakufa i skladišta Krupa kod Hadžića.

Jedan dio municije SCOUT je zaplijenio i u kasarnama OS-a u Doboju i Glamoču. U pitanju su rakete 106 koje su proglašene nestabilnim.

Kako smo ranije objavili MO BiH je ranije upozorilo Vladu FBiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije o tome da bi skladištenje “nestabilnih raketa” u Binasu moglo biti vrlo opasno, ministar Nermin Džindić i premijer Fadil Novalić nisu se oglašavali u vezi sa ovim slučajem.

Pravni tim firme SCOUT uputio dopis

Oslobođenje saznaje da je pravnim tim zagrebačke firme SCOUT poslao dopis MO BiH-u jučer(11. 8. 2022. godine) u kojem predlažu da se o njihovom trošku izuzete rakete vrate OSBiH, ako postoji bezbjedonosni razlog za to.

“Da bismo izbjegli bilo kakve probleme, predlažemo da se pomenuta roba vrati na skladište oružanih snaga, na kojem je bila i do sada. Naime, ako smatrate da je predmetna roba bezbjedonosno nepouzdana, onda se ne bi ni radilo o predaji odogvarajuće robe koja se po presudi mora predati SCOUT-u, kao povjeriocu.

SCOUT je voljan snositi trošak transporta spomenute robe, natrag do vašeg, odgovarajućeg skladišta, na kojem je ta roba i do sada bila sigurno uskladištena.

Molimo da nam čim prije javite mogući termin povrata robe, te osigurate pratnju za navedni transport, do sigurnog skladišta oružanih snaga, kako bi se ovaj problem bezbolno riješio”, piše u dopisu.

“Nestabilne rakete” se još nalaze u Bugojnu, a da bi ih SCOUT izvezao iz BiH, potrebne su mu saglasnosti MO, Ministarstva sigurnosti BiH, MVTEO-a, te OSABiH. Ukoliko jedna od navedenih institucija ne da saglasnost, SCOUT neće moći izvesti zaplijenjeno oružje iz BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo