Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Zagrlite nekoga: Danas je Međunarodni dan zagrljaja!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Pet do šest zagrljaja dnevno učinit će vaš život ljepšim i produžit će ga, tvrde psiholozi, a do istog je zaključka stigao i američki svećenik Kevin Zaborney još 1982. koji je današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja!

Često iskazivanje osjećaja grljenjem može sniziti rizik od bolesti srca, ublažiti poguban utjecaj stresa, osloboditi nas od umora, poboljšati imunitet pa čak i ublažiti simptome depresije.

Naime, prema psiholozima, samo deset sekundi toplog zagrljaja može u našem mozgu izazvati poželjnu reakciju: otpušta se hormon oksitocinkoji smanjuje razinu stresa u mozgu. Ista je kemikalija odgovorna za smanjenje krvnog tlaka, pobjedu nad umorom, infekcijama i ublažavanje simptoma depresije.

Da grljenje ima u najmanju ruku ljekovita svojstva, potvrđuju i riječi psihologinje Virginije Satir kako su čovjeku potrebna četiri zagrljaja dnevno kako bi preživio.

“Osam zagrljaja dnevno treba nam kako bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali”, rekla je Virginia Satir.

(Radiosarajevo.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo