Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Zaharova: Evropa ograđuje Rusiju, ne diže Rusija ‘zavjesu’

Autor:Fena

Nemojte propustiti

– Željezne zavjese neće biti, u krajnjoj mjeri, s naše strane, ne morate se brinuti, EU je ta koja zavjesom ograđuje Rusiju.

Zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su nebo za avion ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, zatvorivši tako još jedan kanal komunikacije.

Rekla je to glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, ističući kako Moskva nije ta koja pravi novu “željeznu zavjesu”, već da je Evropa ta koja ograđuje Rusiju.

– Zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su kanal veze, ne dopustivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se spremao za posjetu Srbiji – izjavila je Zaharova za italijanski TV kanal La7.

– Ruska delegacija je trebala stići u Beograd radi razgovora. Zemlje-članice Evropske unije i NATO-a zatvorile su zračni prostor, zatvorile su još jedan kanal za komunikaciju – rekla je ona.

Naglašava kako Rusija ne namjerava podizati “željeznu zavjesu”, ali da to čini Evropska unija.

– Željezne zavjese neće biti, u krajnjoj mjeri, s naše strane, ne morate se brinuti, EU je ta koja zavjesom ograđuje Rusiju.

Vaše greške su u tome što ste previše egoistični, što mislite da ste u centru svijeta, da pored vas na svijetu nema drugih naroda. Nemate moralno pravo da nekoga učite nečemu – poručila je Zaharova, prenose srbijanski mediji.

Izvor u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je pisanje srbijanskih medija u kojem se navodi da su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoj zračni prostor za avion koji je trebao prevesti Lavrova u Beograd.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas u 10 sati s ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Krug 99: Odgovornost dijaspore pred izbore

Krug 99 danas je govorio o dvije teme koje samo naizgled nemaju dodirne tačke jedna sa drugom. Prva „Tranziciona...

Možda vas zanima i ovo