Srijeda, 6 prosinca, 2023

Zaharova iznijela teške optužbe: SAD izazivaju prehrambenu krizu

Preporučeno

Zaharova je navela da je Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) više puta primijetila da su cijene dostigle rekordno visok nivo prije februara 2022. kada je počeo ruski rat protiv Ukrajine.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, izjavila je danas da SAD izazivaju prehrambenu krizu u Ukrajini „lišavajući je rezervi žita“ jer će Kijev, kako je rekla, pšenicom plaćati strano oružje koje dobija.

Zaharova je to rekla povodom izjave predsjednika SAD Joe Bidena o traženju mogućnosti za izvoz 20 miliona tona pšenice iz Ukrajine, prenosi TASS.

Upravo se čita:  Haos u Njemačkoj: Ledena kiša i hladno vrijeme, poginule tri osobe

Zaharova sumnja da će ukrajinska pšenica biti poslata u afričke i bliskoistočne zemlje kako bi se spriječila glad, što tvrde SAD i EU, već će, kako je rekla, vozovima, kamionima i riječnim brodovima žito biti prevezeno u Njemačku, Poljsku, Litvaniju, Rumuniju i Bugarsku.

„Međutim, u stvarnosti se žito transportuje do evropskih skladišta. Organizovane su željezničke, kopnene i riječne maršrute za dostavljanje do krajnjih odredišta u Njemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Rumunijii Bugarskoj“, istakla je ona.

S druge strane, kako je ocjenila, Rusija i dalje ostaje odgovorni učesnik na svjetskom prehrambenom tržištu.

Zaharova je navela da je Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) više puta primijetila da su cijene dostigle rekordno visok nivo prije februara 2022. kada je počeo ruski rat protiv Ukrajine.

Upravo se čita:  Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Tako je od 2019. do februara 2022. indeks cijena hrane porastao za skoro 50 odsto što se, rekla je Zaharova, „nije desilo krivicom Rusije“, a sada su „antiruske sankcije Zapada prekinule veze u svjetskoj logističkoj i transportnoj infrastrukturi“ i postale „glavni katalizator“ za sadašnje negativne trendove na tržištu hrane u svijetu.

Zaharova se osvrnula i na saopštenja Zapada o blokadi stranih brodova koja su, kako je rekla neosnovana, jer Rusija svakodnevno otvara koridore, ali kijevske vlasti odbijaju da sarađuju, držeći, faktički, njihove posade kao taoce.

Upravo se čita:  Otac skrivio saobraćajnu nesreću, ostavio teško povrijeđenog sina u vozilu i pobjegao

„Što se tiče jučerašnjih izjava zvaničnih predstavnika stranih država da je ruska vojska blokirala strane brodove u akvatoriji Crnog i Azovskog mora, oni nemaju veze sa stvarnošću. Luka u Marijupolju ponovo radi nakon što su pripadnici vojnih snaga Rusije i Donjecke Narodne Republike uspostavili kontrolu nad njima, odblokiran je plovni put i stvoreni su uslovi za izlazak brodova iz luke“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo