Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Zaharova iznijela teške optužbe: SAD izazivaju prehrambenu krizu

Preporučeno

Zaharova je navela da je Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) više puta primijetila da su cijene dostigle rekordno visok nivo prije februara 2022. kada je počeo ruski rat protiv Ukrajine.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, izjavila je danas da SAD izazivaju prehrambenu krizu u Ukrajini „lišavajući je rezervi žita“ jer će Kijev, kako je rekla, pšenicom plaćati strano oružje koje dobija.

Zaharova je to rekla povodom izjave predsjednika SAD Joe Bidena o traženju mogućnosti za izvoz 20 miliona tona pšenice iz Ukrajine, prenosi TASS.

Upravo se čita:  Dejanu iz BiH se sudi za ubistvo bivše djevojke: Motiv je velika suma novca, za tijelom se još traga

Zaharova sumnja da će ukrajinska pšenica biti poslata u afričke i bliskoistočne zemlje kako bi se spriječila glad, što tvrde SAD i EU, već će, kako je rekla, vozovima, kamionima i riječnim brodovima žito biti prevezeno u Njemačku, Poljsku, Litvaniju, Rumuniju i Bugarsku.

„Međutim, u stvarnosti se žito transportuje do evropskih skladišta. Organizovane su željezničke, kopnene i riječne maršrute za dostavljanje do krajnjih odredišta u Njemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Rumunijii Bugarskoj“, istakla je ona.

S druge strane, kako je ocjenila, Rusija i dalje ostaje odgovorni učesnik na svjetskom prehrambenom tržištu.

Zaharova je navela da je Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) više puta primijetila da su cijene dostigle rekordno visok nivo prije februara 2022. kada je počeo ruski rat protiv Ukrajine.

Upravo se čita:  Na hadžiluku u Meki umrlo više od 550 ljudi

Tako je od 2019. do februara 2022. indeks cijena hrane porastao za skoro 50 odsto što se, rekla je Zaharova, „nije desilo krivicom Rusije“, a sada su „antiruske sankcije Zapada prekinule veze u svjetskoj logističkoj i transportnoj infrastrukturi“ i postale „glavni katalizator“ za sadašnje negativne trendove na tržištu hrane u svijetu.

Zaharova se osvrnula i na saopštenja Zapada o blokadi stranih brodova koja su, kako je rekla neosnovana, jer Rusija svakodnevno otvara koridore, ali kijevske vlasti odbijaju da sarađuju, držeći, faktički, njihove posade kao taoce.

Upravo se čita:  Policija u Njemačkoj prilikom kontrole autobusa uhapsila 19-godišnju državljanku BiH

„Što se tiče jučerašnjih izjava zvaničnih predstavnika stranih država da je ruska vojska blokirala strane brodove u akvatoriji Crnog i Azovskog mora, oni nemaju veze sa stvarnošću. Luka u Marijupolju ponovo radi nakon što su pripadnici vojnih snaga Rusije i Donjecke Narodne Republike uspostavili kontrolu nad njima, odblokiran je plovni put i stvoreni su uslovi za izlazak brodova iz luke“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Novi Kodeks ponašanja poslanika u PD PFBiH: Stroga pravila za odijevanje i ponašanje, prijave mogu podnositi i građani

U srijedu, 26. juna, održat će se 12. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH), kojom će...

Još vijesti za vas