Srijeda, 12 svibnja, 2021

Zahiragić povodom dešavanja u Sarajevu: Ne bih isključio da su ovaj scenario smišljeno odradili

Nemojte propustiti

Bogić Bogićević u pismu upućenom Nerminu Nikšiću naveo je da smatra da je nejedinstvo unutar “Četvorke” svojevrsna poruka on nije poželjan kandidat za funkciju gradonačelnika Sarajeva.

Kandidat za gradonačelnika Sarajeva Bogić Bogićević jučer je uputio pismo predsjedniku SDP-a BiH Nerminu Nikšiću u kojem ga obavještava o neopozivoj odluci da povuče kandidaturu za tu poziciju. Kako je naveo, ona je očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima “Četvorke”, koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. Na ovakavu odluku uslijedile su mnogobrojne reakcije, među njima i zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Harisa Zahiragića.

Kako je Zahiragić naveo, SDA zvanično i nije imala kandidata za gradonačelnika Sarajave.

“Ne zato što Skaka nije imao dobar mandat – baš suprotno, imao je vrhunski, ne zato što nema u SDA i drugih ozbiljnih kandidata – baš suprotno, nego zato što su iz ‘četvorke’ (očito prije vremena i bez priprema) ponudili ime gospodina Bogićevića, a kojeg u SDA svi visoko cijenimo i kojeg bi kao kandidata, koliko imam informaciju, podržali i svi vijećnici iz Kluba SDA u Gradskom vijeću. Nije im to bilo dovoljno, krenuli su sa kandidaturama Marićke i drugih, krijući se iza imena, lika, djela i velikog ugleda gospodina Bogićevića. Na taj način, nažalost, pokušali su i njega uvući u to svoje političko blato. Željeli su sve poredati, bez da su ponudili široku koaliciju svim vijećnicima koji su se mogli složiti oko gospodina Bogićevića, ali ne i njihovih drugih fiks ideja”, naveo je Zahiragić.

“Mislim da ipak gospodin Bogićević kada jednom izađe sa stavom, istog se drži – znaju to i oni, zbog toga ga i svi ovoliko cijenimo. Ne bih isključio da su ovaj scenario smišljeno odradili na način da ga, nakon što su Bogićevićevim ugledom skupili većinu, pa možda i konsenzus, ali i podršku javnosti, navedu na ovakav potez, a da na kraju nekoga drugog predlože na mjesto Gradonačelnika. Žao mi je zbog ovoga što je ‘trojka’ uradila i što je za rezultat imalo odustanak gospodina Bogićevića. Moram biti pošten i pohvaliti Irfana Čengića – iz SDP-a, a koji je časno postupio i hrabro adresirao prave krivce”, poruka je Zahiragića.

“Međutim, moram i osuditi one koji krivicu za svoje greške, jednu za drugom koje su pravili, kao i za svoja loša kadrovska rješenja za koja nisu mogli obezbijediti podršku, optužuju druge, ali i crtaju mete na glavu ljudima koji su im do jučer bili “hrabri”, “časni”, “pošteni”, na njihovim listama i u njihovim redovima. Izgleda da je gospodin Bogićević ipak prevelik gospodin da biste ga vi, takvi kakvi jeste, izabrali. Rekao je danas, još jedanput, historijsko NE, a koje će, siguran sam, obilježiti početak kraja ovog lošeg i opasnog političkog projekta!”, stoji u reakciji Zahiragića.

Bogićević u svom pismu navodi da smatra je to nejedinstvo svojevrsna poruka da unutar “Četvorke” on nije poželjan kandidat za pomenutu odgovornu funkciju.

Bogićević je istakao da ne želi da narušavanje međustranačakih odnosa zbog njega, niti želi da se njegovo ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama, na šta je ličila današnja sjednica Gradskog vijeća Sarajeva.

“Zahvaljujem Socijaldemokratskoj partiji na povjerenju koje mi je ukazala kandidovanjem za gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine. Posebno zahvaljujem onom dijelu javnosti koji mi je iskazao veliku podršku i poštovanje. Nažalost, ne mojom krivnjom, njihova očekivanja su iznevjerena”, poručio je Bogićević.

“To nejedinstvo svojevrsna je poruka da, unutar Četvorke, nisam poželjan kandidat za pomenutu odgovornu funkciju” -…

Posted by Haris Zahiragić on Wednesday, 24 March 2021

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo