Utorak, 18 svibnja, 2021

Zahlađenje širom Europe: Snijeg u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj – Na Bjelašnici danas 1 °C

Nemojte propustiti

Nakon pravih ljetnih temperatura, ove su sedmice tople jakne opet obavezna odjeća, a za novo zahlađenje u ovom dijelu svieta glavni je krivac ciklona Ella koja je došla iz južne Italije. I tokom vikenda koji je pred nama u BiH će biti kiše i pljuskova.

meteo-karta

Inače, zahlađenje je zahvatilo čitavu Europu. Najhladnije vrijeme zabilježeno je na istoku Velike Britanije. Istočno od Londona ni najviše dnevne temperature tokom dana neće prelaziti zimskih 5 stepeni. Naročito je hladno na području Alpa i cijelom području uz Alpe: istočna Francuska, južna Njemačka (Bavarska), zapadne Austrija, cijela Švajcarska, sjever Italije, veliki dio Slovenije, te planinska područja Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Slovensko skijalište Krvavec ovih je dana zabijelio snijeg kao da je januar ili februar, a ne kraj maja. Toplo vrijeme i uvod u ljetne vrućine nakratko će prekinuti loše vrijeme, koje je već zahvatilo većinu zemalja središnje i zapadne Europe.

Danas prijepodne u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme, a temperature zraka i 11 sati su se kretale između 1 °C, koliko je izmjereno na Bjelašnici, i 18 °C u Mostaru i Neumu.

Prema podacima hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda, u austrijskom Innsbrucku i Klagenfurtu prognostičari najavljuju temperature ispod nule, te snijeg tijekom vikenda, a padat će i sljedeći sedmice, prenosi Danas.hr.

Ciklona Ella zahvatila je cijeli južni Jadran i zbog niskog tlaka zraka izazvala vjetar. Bura je puhala diljem Jadrana, a najjači udari zabilježeni su podno Velebita, gdje su orkanski udari prelazili 130km/h. Nešto više, čak 150km/h, puhalo je na Krčkom mostu. Jaka bura zabilježena je i u Makarskoj, Splitu te Rijeci.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo