Subota, 18 rujna, 2021

Zahtjevi kod Novalića: Rudari iz FBiH na ulicama 20. jula, iz sindikata poručuju da su dotakli dno

Nemojte propustiti

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a danas je uputio otvoreno pismo Fadilu Novaliću, premijeru FBiH u kojem je tražio da odluku da povuče zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o vodama Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Naime, ovim zakonom je elektroprivredama nametnuto da dva puta plaćaju vodnu naknadu za potopljeno zemljište, pri čemu je, smatra Nikšić, naknada koja se plaća po odluci kantonu potpuno nezakonita. Također, Nikšić u pismu ističe da je premijer Novalić ovakvu odluku donio pod pritiskom HDZ-a BiH jer novcem koji ubire HNK od vodnih naknada suvereno upravlja ova stranka.

Nikšić je upozorio da bi ovakav potez mogao nanijeti štetu rudarima u FBiH, a koji su kako je potvrđeno Patriji 20. jula odlučili demonstrirati ukoliko im Novalić i Vlada FBiH ne ispuni uslove.

Nezir Begić, predsjednik Sindikata RMU Kakanj u izjavi za NAP kaže da izgleda da koja god se društvena nevolja desi, ide po leđima rudara i tamo se i završi.

– Mislim da smo probili dno kada je u pitanju status rudnika. Mi u posljednje vrijeme vodimo aktivne pregovore s Vladom FBiH odnosno s premijerom Fadilom Novalićem oko statusnih pitanja, jednostavno niko više i ne postavlja pitanja oko standarda rudara što je nama u sindikatima i zadatak, a mi smo primorani da spašavamo rudnike. Mislim da je danas objavljeno da smo najavili proteste za 20. juli, ako se ne postigne dogovor s premijerom oko namicanja nekih sredstava za rudnike. Mi ćemo onda morati na proteste gdje ćemo ukazati na jako jako težak položaj rudara – kaže Begić.

Kako je pojasnio Begić Novaliću je ponuđen sporazum od osam tačaka. Između ostalih od Vlade FBiH se traži nastavak investicija od strane Eelektroprivrede, provođenje druge faze restruktuirnja elektro-energetskog sektora i finansijska pomoć.

– Mi tražimo da se jedan dio od cijene električne energije odvaja u Fond iz kojeg bi se finansiralo moderniziranje, kako bi rudari mogli da zarade, a ne da nam drugi daju pomoć. Ukoliko se osposobimo mi sami možemo zarađivati plaću. Mi ne tražimo povećanje plata već da nam se osiguraju dobri uvjeti – kaže Begić.

On se dotakao i upozorenja kojeg je Nikšić uputio Novaliću, a slaže se da će svaki gubitak Elektroprivrede odraziti na rudare i rudnike.

– Pa svako umanjenje fakture Elektroprivredi ili neko drugo crpljenje njihovih sredstava normalno da osjećaju i rudnici. Jer, Elektroprivreda je vršila niz investicija i drugih vidova pomoći za rudnike, mada je to nedostatno – istakao je Begić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Izetbegoviću nije jasno šta ne razumije visoki predstavnik: “Pravo Hrvata i njihovih predstavnika je da štite vitalni nacionalni interes, a ne da rade ovakve...

Izetbegović se osvrnuo kratko i na stav visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o Izbornom zakonu. Osvrčući se...

Možda vas zanima i ovo