Četvrtak, 25 travnja, 2024

‘Zajedničke institucije’ neustavne, čeka li nas sve isto kao i sa neustavnom ‘županijom’

Preporučeno

Primjeri iz historije nas nažalost uče da presude i ne znače mnogo!

Ne stišavaju se reakcije iz RS-a nakon što je pojednostavljeno rečeno Ustavni sud BiH utvrdio da je termin ‘zajedničke institucije’ neustavan.

Savjetnik predsjednika Republike srpske Radovan Kovačević je na Twitter nalogu objavio i prvo štampano izdanje Ustava BiH koje je objavio OHR i uvodni tekst visokog predstavnika Karla Bilta, u kojem se spominju i zajednički organi.

U uvodnom tekstu, koji je potpisao Bilt, jasno je navedeno: “… i prenosi važne funkcije i ovlaštenja vlade na dva entiteta od kojih se BiH sastoji, to jeste FBiH i Republiku Srpsku, ali isto tako i ostavlja ZAJEDNIČKIM ORGANIMA one funkcije koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje moderne države”.

Upravo se čita:  Mijenjaju se "pravila igre": Šta će biti sa dječijim dodatkom?

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana pet Zakona o zastavi BiH, Ustavni sud BiH je utvrdio da ovaj član u dijelu koji glasi “zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama” nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga je.

U ovoj odluci Ustavni sud je naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice “zajedničke” ispred izraza “institucije” promijenio smisao člana Ustava BiH koji propisuje postojanje isključivo “institucija BiH”.

Upravo se čita:  Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

No, poznato je da mnogi funkcioneri, a nerijetko i analitičari i medijski radnici koriste termin ‘zajedničke institucije’! Pitanje je koliko će se sve poštovati, I hoće li se mijenjati ustavi I zakoni koji sadrže sada neustavne ‘zajedničke institucije’.

Primjeri iz historije nas nažalost uče da presude i ne znače mnogo!

Podsjećamo da je Ustavni sud Federacije BiH još 7. jula 1998. godine donio odluku postupajući prema apelaciji tadašnjeg premijera FBiH Edhema Bičakčića u kojoj je jasno utvrđeno da upotreba naziva županija u članovima Ustava Zapadnohercegovačkog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Novi javni poziv za prevazilaženje energetske krize za građane BiH: Evo ko sve ima pravo na pomoć EU

No, Ustavi četiri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje koriste termin „županija“.

Ovu riječ koriste politički predstavnici HNS-a, a i novinari i ona nije nestala ni iz javnog prostora!

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas