Subota, 4 veljače, 2023

‘Zajedničke institucije’ neustavne, čeka li nas sve isto kao i sa neustavnom ‘županijom’

Nemojte propustiti

Primjeri iz historije nas nažalost uče da presude i ne znače mnogo!

Ne stišavaju se reakcije iz RS-a nakon što je pojednostavljeno rečeno Ustavni sud BiH utvrdio da je termin ‘zajedničke institucije’ neustavan.

Savjetnik predsjednika Republike srpske Radovan Kovačević je na Twitter nalogu objavio i prvo štampano izdanje Ustava BiH koje je objavio OHR i uvodni tekst visokog predstavnika Karla Bilta, u kojem se spominju i zajednički organi.

U uvodnom tekstu, koji je potpisao Bilt, jasno je navedeno: “… i prenosi važne funkcije i ovlaštenja vlade na dva entiteta od kojih se BiH sastoji, to jeste FBiH i Republiku Srpsku, ali isto tako i ostavlja ZAJEDNIČKIM ORGANIMA one funkcije koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje moderne države”.

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana pet Zakona o zastavi BiH, Ustavni sud BiH je utvrdio da ovaj član u dijelu koji glasi “zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama” nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga je.

U ovoj odluci Ustavni sud je naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice “zajedničke” ispred izraza “institucije” promijenio smisao člana Ustava BiH koji propisuje postojanje isključivo “institucija BiH”.

No, poznato je da mnogi funkcioneri, a nerijetko i analitičari i medijski radnici koriste termin ‘zajedničke institucije’! Pitanje je koliko će se sve poštovati, I hoće li se mijenjati ustavi I zakoni koji sadrže sada neustavne ‘zajedničke institucije’.

Primjeri iz historije nas nažalost uče da presude i ne znače mnogo!

Podsjećamo da je Ustavni sud Federacije BiH još 7. jula 1998. godine donio odluku postupajući prema apelaciji tadašnjeg premijera FBiH Edhema Bičakčića u kojoj je jasno utvrđeno da upotreba naziva županija u članovima Ustava Zapadnohercegovačkog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

No, Ustavi četiri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje koriste termin „županija“.

Ovu riječ koriste politički predstavnici HNS-a, a i novinari i ona nije nestala ni iz javnog prostora!

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo