Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

‘Zajedničke institucije’ ostaju u Zakonu o zastavi BiH, najavljena apelacija Ustavnom sudu BiH

Nemojte propustiti

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je Zahtjev poslanika Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama zakona o porezu na dodatu vrijednost. Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je Zahtjev poslanika Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Zvizdić je predložio da se po hitnoj proceduri u Zakonu o zastavi BiH izmjeni termin “zajedničke institucije” u “institucije BiH”. Zvizdić je najavio da će se obratiti Ustavnom sudu zbog odbijanja hitne procedure.

Zanimljivo je da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave dalo pozitivno mišljenje na prijedlog izmjena Zakona i da nemaju primjedbi koje bi se mogli dovesti u vezu sa ovim resornim ministarstvom.

Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu Doma upućen je i Zahtjev poslanika Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku. Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je i zahtjev Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH da Predstavnički dom odredi novi rok od 30 dana za dostavljanje Mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanica Mirjana Marinković-Lepić.

Predstavnički dom nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, kojeg su, po skraćenom postupku, predložili poslanici Adil Osmanović i Nermin Mandra. U skladu s Poslovnikom, Ustavnopravna komisija zadužena je da izradi novo mišljenje o ovom Prijedlogu zakona. Dom nije usvojio Zahtjev poslanika Predraga Kojovića i Mirjane Marinković Lepić za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. Zahtjev da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po skraćenom postupku, radi nedostatka entitetske većine, upućen je na usaglašavanje Kolegijumu Doma.

Predstavnički dom po drugi put nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu amandmana na Ustav BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut. U skladu s Poslovnikom Doma, obustavljen je zakonodavni postupak za usvajanje ovog Prijedloga amandmana na Ustav BiH.

Predstavnički dom usvojio je zaključak o prihvatanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tineke Strik: Pozdravljam rezultate izbora u BiH, Schmidt zakomplikovao proces

"Srdačno pozdravljam rezultate jučerašnjih izbora u Bosni i Hercegovini. Čini se da su mnogi građani odbacili etnonacionalističku korumpiranu politiku...

Možda vas zanima i ovo