Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Zajimović: Projekt gradnje roditeljske kuće ujedinio ljude, institucije, entitete

Nemojte propustiti

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović dodijelio je danas donaciju od 115.248 KM Udruženju “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, za završetak izgradnje roditeljske kuće.

– Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u maju ove godine, kada je uručio 174 .000 KM donacije, obećao da će Islamska zajednica u BiH dokraja biti uz ovaj projekt i da će nastojati da ga ona okonča. Obećanje je realizirano na zadovoljstvo svih. Današnjom donacijom od 115.248 KM završena je finansijska konstrukcija izgradnje roditeljske kuće – kazao je u izjavi za Fenu Zajimović.

Naglasio je da je ovaj projekt ujedinio sve kategorije našeg društva, pojedince, institucije, državne organe, vjerske zajednice, entitete, te podsjetio da je i entitetski predsjednik Milorad Dodik Udruženju “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, donirao 50.000 KM, te da je i u RS-u počela gradnja roditeljske kuće.

Islamska zajednica u BiH je putem Vakufske direkcije do sada donirala 546.248 KM, gotovo pola potrebnog iznosa, a ukupna vrijednost projekta je 1.200.000 KM.

– Vakufska direkcija je uspjela osigurati sredstva s partnerskim organizacijama sličnog usmjerenja, i zahvaljujem humanitarnim organizacija iz Kuvajta, Ambasadi Kuvajta u BiH i narodu Kuvajta na čelu s Emirom države Kuvajt, a posebno je Muhamedu El-Ensariju, direktoru Džem’ijjeta Nedžat El-Hajrije, koji je ustrajao dokraja u ovom projektu – rekao je Zajimović.

Podsjetio je na nesebičnu podršku prijateljskih zemalja kao što je Kraljevina Saudijska Arabija, Islamska Republika Iran, Republika Turska, koje pomažu svim projektima od šireg društvenog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Zajimović je također odao priznanje Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo na čijoj se na parceli gradi kuća, u krugu Pedijatrijske klinike UKCS-a, roditeljima djece, ali i Udruženju “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, koje je nesebično i predano vodilo projekt te uspjelo animirati sve kategorije društva.

– To je fenomen, jer postoje različiti projekti koji okupljaju različite kategorije, ali je ovaj projekt je ujedinio sve nas – rekao je Zajimović, i zahvalio i medijima koji su odigrali ključnu ulogu te je ovaj projekt mnoge ispunio osjećajem zadovoljstva, jer će roditelji oboljele djece imati gdje da se smjeste.

Naglasio je da je ovo dokaz da zajedno i ujedinjeni možemo realizirati sve dobre projekte, projekte koje ujedinjuju ljude, entitete.

Roditeljska kuća namijenjena je za smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja koji dolaze izvan Kantona Sarajevo. Bit će površine 666 kvadratnih metara, imat će suteren, prizemlje i tri sprata, u njoj će biti deset apartmana, zatim multifunkcionalna prostorija s igraonicom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, multifunkcionalna sala, te prostorije za Udruženje.

Po svojoj misiji, podsjeća Zajimović, vakufi su uvijek pomagali zdravstvene institucije, a prva izgrađena bolnica u Sarajevu bila je vakufska bolnica, Hastahanna, te da je većina vakufa nastala radi pomoći široj društvenoj zajednici, kategoriji bolesnih, nezbrinutih, socijalno ugroženih, to je i razlog da se Vakufska direkcija uključi u ovaj projekt.

Vakufska direkcija, realizira niz projekata na terenu, aktivni su i društveno angažirani i doprinose bh.društvu.

Nakon realiziranih projekata, a posljednji su Hamam i džamija u Vlakovu, u toku je gradnja Aladža džamije, obnova medrese u Gradiškoj, obnova Sinan-pašine džamije u Čajniču, rade na iznalaženju sredstava za završetak studentskog doma FINA-a, te planiraju započeti stambeno poslovni objekt u centru Sarajeva u ulici Odobašina.

Potpisan je protokol s Generalnom direkcijom vakufa u Republici Turskoj o restauraciji baščaršijske džamije, odnosno džamije Havadže Duraka, a to je Zajimoviću posebno drag projekt jer se radi o srcu, centru Baščaršije, a najavio je i veću angažiranost Vakufske direkcije u Krajini.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Djevojčica (4) se iskrala iz kuće i otišla se igrati, njeno tijelo u autu pronašla majka…

Kao i svakog dana, pišu Novosti, djevojčica je u to vrijeme odlazila u kuću babe i djede, koja je...

Možda vas zanima i ovo