Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Žak Rog: Nema minute šutnje na ceremoniji otvaranja OI u Londonu

Nemojte propustiti

Brojni političari iz SAD, Izraela i Njemačke tražili su prethodnih mjeseci od MOK-a da na otvaranju u petak, 27. jula, odaju počast sportistima Izraela

Foto: ArhivPredsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog odbacio je zahtjeve da se na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu održi minut ćutanja u znak sjećanja na 11 izraelskih sportista koji su ubijeni na Igrama u Minhenu 1972. godine.

Brojni političari iz SAD, Izraela i Njemačke tražili su prethodnih mjeseci od MOK-a da na otvaranju u petak, 27. jula, odaju počast sportistima Izraela koje je jedan Palestinac ubio na Igrama prije 40 godina.

Rog je rekao da će MOK odati počast žrtvama tog napada na zvaničnom prijemu u Londonu tokom Igara, kao i da će on prisustvovati ceremoniji koja će se u Njemačkoj održati na dan ubistva, 5. septembra.

Ipak, Rog je rekao da MOK smatra da na ceremoniji otvaranja atmosfera nije pogodna za sjećanje na “jedan tako tragičan događaj”.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vučićeva noćna mora u Briselu: Borrell mu servirao dvije neugodne vijesti

Srbija je do sada nekako uspijevala odolijevati pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji, kao što su to učinile sve druge...

Možda vas zanima i ovo