Četvrtak, 21 listopada, 2021

Zakarpatski Rusini traže autonomiju

Nemojte propustiti

20150315092837_294068

Zakarpatski Rusini odlučili su na Kongresu da dijalogom, a ne konfrontacijom sa Kijevom traže da budu priznati kao narodnost i dobiju autonomiju, javile su ruske agencije, pozivajući se na lidera zakarpatskih Rusina Pjotra Gecka.

“Odluke Kongresa imaju za cilj zahtjev da se Rusini priznaju kao narodnost i da se ispune rezultati referenduma iz 1991. godine o autonomiji putem dijaloga sa Kijevom. Toga ranije nije bilo. Sada je orijentacija na dijalogu, a ne na konfrontaciji”, rekao je juče Gecko, a prenose RIA Novosti.

Organizacije koje su učestvovale na Kongresu naložile su formiranje Koordinacionog savjeta rusinskih organizacija Zakarpatja, donosi RTRS.

Druga sjednica Savjeta treba da bude održana najkasnije 10. aprila, navodi ruska agencija pozivajući se na “Ukrajinsku pravdu”.

U saopštenju poslije Kongresa navodi se da je na referendumima 1991. godine približno 80 odsto žitelja Zakarpatja “faktički glasalo za davanje autonomnog statusa regionu”, prenio je Tass.

Ruski mediji podsjećaju da su Rusini malobrojni istočnoslovenski narod, čiji znatan dio živi u Zakarpatskoj (Transkarpatskoj) oblasti na zapadu Ukrajine.

Do 1918. godine ta teritorija, čiji je administrativni centar Užgorod, bila je u sastavu Austrougarske, a između svjetskih ratova i Čehoslovačke, da bi poslije Drugog svjetskog rata postala dio sovjetske Ukrajine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo