Subota, 18 rujna, 2021

Zalaganje za prava hrvatskog naroda ne znači da želimo da ta prava idu na uštrb drugih

Nemojte propustiti

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović obratili su se medijima.

Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da BiH pruža potporu kao prijatelj, i kao predsjednica države koja je prijatelj BiH.

“Hvala na srdačnom dočeku’, kazala je Kolinda Grabar Kitarović. ‘Hvala na otvorenim razgovorima koje smo vidli. Razgovarali smo o puno toga, i nastavit ćemo s razgovorima. Ono što me veseli jest biti danas u Sarajevu, pružiti potporu kao prijatelj BiH. Želim vam samo dobro u vašem unutarnjem razvoju, članstvu u EU i aktiviranju mapa”, istaknula je.

Rekla je da je dogovorena intenzivnija komunikacija kako bi se riješila otvorena pitanja koja opterećuju odnose.

Rekla je da se Hrvatska ne miješa u unutarnja pitanja BiH.

“Želim poslati jasne i nedvosmislene poruke, jer puno toga se u posljednje vrijeme izvlačilo izvan konteksta i stavljalo i meni i RH na dušu”, rekla je Grabar-Kitarović.

Dijalog je uvijek, dodala je, najbolji put naprijed, posebno ako postoje određene dileme.

“Moja dužnost je štititi nacionalne interese Hrvatske i hrvatskog naroda, ali isto tako graditi mir sa susjedima, a nema zemlje sa kojom je važnije graditi mir od BiH”, poručila je Grabar Kitarović.

Hrvatska zagovara temljena načelna na kojima je uspostavljena BiH, a ne pojedinačna rješenja.

“BiH je posebna po načelu jednakopravnosti svih njenih konstitutivnih naroda”, dodala je ona.

Hrvatska zna koliko je težak put prema EU i BiH želi pružiti svu pomoć da taj put pređe što prije i što učinkovitije.

“Posebno nam je bitno da je BiH domovina hrvatskog naroda. Moja briga o njima dio je želje za dobrobit svih naroda i građana u BiH, bez obzira na njihovu vjeru i naciju”, poručila je predsjednica Hrvatske.

Često se, dodala je, u BiH posmatra da je dobitak za jedan naroda znači gubitak za drugi narod.

“To što se zalažemo za prava i konstitutivnost hrvatskog naroda, ne znači da želimo da ta prava idu na uštrb drugih naroda. Hrvati u BiH nikada nisu bili nacionalna manjina u BiH i nećemo dopustiti da ih niko tako doživljava. Hrvatska će uvijek biti sa njima, kao i sa svima vama u BiH”, kazala je ona.

Potcrtala je da nakon oktobarskih izbora vrlo važno da BiH osigura funkcionisanje institucija i da joj se ne desi “slučaj Mostar”.

Ključni izazov kod izmjena izbornog zakonodavstva je poštovanje odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

“Ne želim da vam zakonodavstvo pišu međunarodne institucije, već da to radite sami. U tome je suština svake moje aktivnosti u međunarodnim krugovima, EU i NATO-u”, dodala je ona.

Stabilnost i razvoj BiH važna je za Hrvatsku i cijelu jugoistočnu Evropu.

“Ostvarivanje pune ravnopravnosti Hrvata u BiH dio je tog procesa”, istakla je ona.

Odgovarajući na upit novinara da li je tema sastanka bila i izmjene Izbornog zakona BiH, predsjednica Hrvatske potvrdno je odgovorila.

Hrvatska, kao i drugi predstavnici međunarodne zajednice, istalka je, drže do toga da je poštivanje odluka Ustavnog suda BiH pri izmjenama Izbornog zakona najvažnije kako bi se na prostoru cijele BiH izbjegao scenario Mostara.

“Želimo rješenje problema, a ne nametati rješenja. O rješenima treba da se dogovore legitimni predstavnici tri konstitutivan naroda i svih građana”, poručila je Grabar-Kitarović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo