Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

Zamjenik Bisere Turković Ambasadi Izraela prenio kako “njen demarš nije zvanični stav BiH”

Nemojte propustiti

Ministrica Turković je u demaršu navela kako je “bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini”.

Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, saopćio je da je danas u telefonskom razgovoru upoznao izraelskog ambasadora kako njen demarš “nije zvanični stav BiH”.

Ministrica Turković demarš je uputila Ministarstvu vanjskih poslova Izraela i ambasadi te države u Tirani, nakon što su iz Ambasade Izraela saopćili su kako su prijedlozi “hrvatske strane” u BiH povodom izmjena Izbornog zakona dobrodošli.

Turković je u demaršu navela kako je “bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini”.

– Prijedlozi “hrvatske strane” ili HDZ-a BiH uglavnom su usmjereni ka održavanju koncepta “konstitutivnosti naroda” koji je suprotan građanskom konceptu, te između ostalih diskriminiraju i jevrejsku manjinu u našoj državi – navela je ona.

Brkić, inače kadar HDZ-a, na Twitteru je naveo:

– Danas, tokom telefonskog razgovora sa ambasadorom Nj.E. Noah Gal Gendlerom, prenio sam poruku da demarš poslan Ambasadi Izraela u Tirani nije zvanična pozicija države BiH, već samo stajalište jedne političke stranke – napisao je Brkić na Twitteru.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tineke Strik: Pozdravljam rezultate izbora u BiH, Schmidt zakomplikovao proces

"Srdačno pozdravljam rezultate jučerašnjih izbora u Bosni i Hercegovini. Čini se da su mnogi građani odbacili etnonacionalističku korumpiranu politiku...

Možda vas zanima i ovo