Srijeda, 4 listopada, 2023

Zamrznuli ste mljeveno meso? Evo koliko može tako stajati u zamrzivaču

Preporučeno

Važno je, naravno, i kako je spremljeno.

Tek kupljeno mljeveno meso u frižideru može stajati dan, najviše dva, pa bi najbolje bilo, ako ga ne planirate potrošiti u tom periodu, da ga stavite u zamrzivač. Ali, može li i tamo dugo stajati?

Gubitak vlažnosti jedan je od glavnih razloga zašto mljeveno meso gubi na jačini okusa nakon što stoji duže vrijeme, tvrde iz U.S. Department of Agriculture (USDA), čak i ako stoji u zamrzivaču, što znači da ni ondje ne može stajati cijelu vječnost.

Ako je termički obrađeno i pravilno pohranjeno, može biti zamrznuto 2 do 3 mjeseca i okus se neće toliko jako mijenjati jer je dio vlažnosti već izgubljen tokom kuhanja.

Sirovo mljeveno meso u zamrzivaču se može čuvati 3 do 4 mjeseca. Važno je, naravno, i kako je spremljeno. U originalnom pakiranju može stajati do 2 sedmice, a ako ga planirate držati duže od toga, bilo bi dobro da to pakiranje omotate folijom ili ga stavite u vrećicu za zamrzavanje.

Dobro je, prenosi Woman’s Day, napisati i datum ako je samo u plastičnoj vrećici kako biste se podsjetili do kada vrijedi.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo