Petak, 24 ožujka, 2023

Zanimljiva priča iz Rame: Drina zamijenila bijeli luk s duhanom

Nemojte propustiti

U ovoj reportaži donosimo zanimljivu priču o raspjevanoj Drini. Ništa ne bi toliko čudno ni zanimljivo bilo da naša Drina nije zamijenila bijeli luk s duhanom, pišu kolege s portala Rama-prozor.info.

Dok su mnogi razočarani jer ne mogu pronaći tržište za ogromne količine bijelog luka, u Rumbocima se dosjetila gospođa Drina sadnji duhana. Tržište joj nije upitno, kaže ispušit će se u kući, pušim ja puši muž, kćeri, nevjsta i sin. Sadnja jeftina, tržište osigurano! Pa zašto ne živjeti na jeftiniji način i pušiti prirodni duhan.

Jedan od motiva ove ideje bio je ulazak RH u EU i sve skuplje cigarete. Djeca je podržala, kad se već puši neka se puši duhan uzgojen bez kemijskih sredstava. Podržao ju je i svekar Ivan i pridružio se u pomaganju oko uređenja duhana. Posadili su, kako veli, najkvalitetniju sortu zvanu „Ravnjak“. Žuto zlatni listovi sazreli za branje, nizali su ga i sušili a sad slijedi rezanje.

Sjeme i rasad je dobila iz Gruda od gospođe koja živi od prodaje duhana. A kako i ne bi kad kilogram Ravnjaka košta 30 maraka. Cilj obitelji Baraban je uhvatiti sjeme ove godine pa sljedeće baciti se na veće zasade. Kako stvari stoje mogli bi im se pridružiti i drugi. Tako već Drinini susjedi razmišljaju o sadnji duhana umjesto bijelog luka.

A tko Drinu ne zna? Ondje gdje se pjeva i igra, gdje je šala i smijeh naći ćete sigurno i nju. Članica je HKUDa „Rama“ i „Čuvarica“, pa veli da će višak duhana podijeliti prijateljicama iz folklora. Voli ona narodne običaje, ramsku nošnju, gangu i bećarac. A ljubav prema životu i pjesmi kod nje su lijek kojima pobijedi i opaku bolest.

duhan-rama

(Rama-prozor.info)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo