Zanimljivo istraživanje: Čak 35 posto Evropljana bi radije izabralo punjač za telefon nego novac | | Bh-index

Zanimljivo istraživanje: Čak 35 posto Evropljana bi radije izabralo punjač za telefon nego novac

Tehnologija    Datum: 24.07.2019.    
Autor: Redakcija

Foto: PixabayPametni telefoni, a posebno njihove baterije koje nam pomažu da ispunimo svakodnevne obaveze, postali su jedna od glavnih potreba današnjeg društva. Tako je najnovije istraživanje koje je Samsung sproveo u saradnji sa nezavisnom istraživačkom agencijom Atomik Research pokazalo da bi čak 35 posto Evropljana umjesto novca, prije izabralo punjač za telefon.

Istraživanje je sprovedeno na 6.519 osoba starijih od 18 godina u sedam evropskih zemalja (Velika Britanija, Italija, Španija, Njemačka, Mađarska, Češka i Slovačka). Rezultati su pokazali da je pozajmica punjača ili eksterne baterije izuzetno važan postupak u savremenom svijetu, te da predstavlja povezivanje na ličnom nivou. Tome u prilog govori čak 62 posto ispitanika, koji su izjavili da bi nepoznatoj osobi kupili kafu u zamjenu za punjač. Osim toga, istraživanje je pokazalo da je spremnost na dijeljenje baterije pokazatelj koliko vam je stalo do druge osobe. Na primjer, 14 posto učesnika u ispitivanju su se izjasnili da bi najteže podijelili punjač sa strancima, među kojima tek 21 posto ljudi između 18 i 34 godine, dok bi ovo najlakše palo starijima od 55 godina (36 posto).

Kancelarija je mjesto gdje je najteže posuditi punjač, pa čak 41 posto ispitanika smatra da je najiritantnije pitanje na radnom mjestu tiče posudbe telefona ili punjača. Sa kolegama bi ovaj uređaj podijelilo 39 posto ispitanih, dok bi ga članovima porodice ustupilo 72 posto njih. Prijatelju ili partneru bi punjač posudilo 62 procenta ispitanih.

Samsung Galaxy S10 PowerShare tehnologija omogućava korisnicima bežično dijeljenje baterije telefona sa drugim kompatibilnim uređajima, što ujedno olakšava i povezivanje sa ljudima oko nas.

„Nova tehnologija koja telefonima omogućava bežično dijeljenje baterije uklanja zavisnost od tradicionalnih punjača i istovremeno pomaže u razvoju modernog digitalnog ponašanja. Zanimljivi rezultati ovog istraživanja pokazuju da punjenje baterije tuđeg umjesto svog uređaja predstavlja moćan alat za društveno povezivanje i uspostavljanje povjerenja“, rekao je Mark Notton, direktor portfolija i strategije za mobilne proizvode u kompaniji Samsung Electronics.

Trećina ispitanika lagala bi o procentu baterije na mobilnom telefonu kako bi izbjegla posuđivanje ovog uređaja, što govori o tome da punjač definitivno ne dijelimo olako i sa bilo kim.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.