Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Zaposleno oko 10.000 radnika

Nemojte propustiti

69b71ebdf856c9db700f86f000e0f67a

S evidencija zavoda i službi zapošljavanja u BiH u aprilu je izbrisano 16.770 osoba, od čega ih je 10.003 zaposleno, a ostali su “precrtani” iz drugih razloga.

Ovo je danas potvrđeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u čijem saopštenju se pritom vidi da, iako je posao dobilo više od 10.000 ljudi, nije sve tako idilično. Naime, više hiljada građana istovremeno je prestalo da radi.

“U aprilu su poslodavci zavodima i službama zapošljavanja u BiH izrazili potrebu za zapošljavanjem 3.370 radnika, dok je registrovani broj lica kojima je prestao radni odnos u tom mjesecu iznosio 5.479”, naveo je Boris Pupić, saradnik za odnose s javnošću Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Pupić je dodao da je posljednjeg dana aprila u BiH bilo evidentirano 546.739 nezaposlenih.

On kaže da najveći broj evidentiranih nezaposlenih čine lica s trećim stepenom obrazovanja – KV radnici, a takvih je 34,5 odsto, te nekvalifikovani radnici, koji čine 28 odsto u ukupnom broju onih koji traže posao.

Oni koji posao traže, svakako, nisu zadovoljni dinamikom kojom se smanjuje nezaposlenost, ali, ipak, dodaju i da ima pomaka.

“Dinamika zapošljavanja je slaba. Međutim, u svakom zlu ima i dobrog, tako da su i ove poplave otvorile nove projekte, u sklopu kojih će se moći zaposliti određeni broj ljudi, bar sezonski. U FBiH će raditi 2.000 ljudi, za šta su odobrene pare. Imaće tri mjeseca platu, kao i plaćeno penziono osiguranje”, naglašava Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH.

Ipak, on istovremeno dodaje da je brojka od gotovo 550.000 nezaposlenih u BiH zabrinjavajuća, te ističe da je, kako bi se stanje popravilo, potrebno promijeniti poresku politiku i poslovni ambijent u BiH.

“Treba stimulisati zapošljavanje, davati poticajna sredstva za otvaranje novih mjesta”, precizira Sejdić.
Zamjerke imaju i sindikalne vođe, pa tako Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, kaže da nije zadovoljna tempom zapošljavanja.

“Štaviše, mislim da uopšte nema nikakvog trenda smanjenja nezaposlenosti. Jednu grupu zaposle, druga bude otpuštena. Ne možemo biti zadovoljni, ma šta statistika odnosno brojke pokazuju”, naglašava Vrabičićeva.

Osvrćući se na statistiku koja pokazuje da je u BiH blizu 550.000 registrovanih nezaposlenih, ona kaže da ta brojka ne pokazuje stvarno stanje.

“Uzmite bar još pola od toga broja, koliko je ljudi koji nisu evidentirani u zavodima za zapošljavanje. Uostalom, kakvo je stanje, vidi se po standardu i načinu života naših građana”, jasna je Vrabičićeva.

Sa druge strane, poslodavci tvrde da im je u cilju zaposlenje što više ljudi, ali se i žale da im to ne omogućava loš poslovni ambijent u državi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo