Petak, 26 veljače, 2021

Zaposlio sina u UKC-u Tuzla: “Nije sukob interesa, ima validnu dokumentaciju i ja sam ga primio”

Nemojte propustiti

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

„On se redovno prijavio dobio vaučer, na vaučeru pisalo u obradi, ima validnu dokumentaciju i ja sam ga primio“, objašnjava direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović

Nepotizam i stranačka zapošljavanja su nastavljeni na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla. Jedina je razlika u tome što aktuelni menadžment, za razliku od svih prethodnih, raspisuje konkurs za radna mjesta na kojima se medicinsko i nemedicinsko osoblje zapošljava na neodređeno vrijeme. Sporna zapošljavanja su pod lupom Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla, zaposlio je svoga sina Emira u zdravstvenu ustanovu kojom rukovodi. Kaže da je zaposlen putem projekta „Tražim poslodavca“, kojeg mu i nije bilo baš teško pronaći. Trenutno je, kaže, angažovan u Respiratornom centru.

„On se redovno prijavio dobio vaučer, na vaučeru pisalo u obradi, ima validnu dokumentaciju i ja sam ga primio“, objašnjava direktor UKC-a Tuzla za Federalnu televiziju.

Iako je Jusufović imao direktan utjecaj na zapošljavanje sina, negira da se radi o sukobu interesa: „Znate kako sam utjecao? Potpisao sam to rješenje – eto kako sam utjecao. Nije to sukob interesa. Ovdje radi toliko doktora i doktorica, medicinskih sestara i tehničara čija isto tako djeca ovdje rade“.

Na identičan način su, kaže Jusufović, zaposleni Sabina Kušljugić – kćerka doktorice Zumrete Kušljugić, Ena Smajić – kćerka doktorice Jasmine Smajić, šefice Respiratornog centra, i Nejra Bećarević – kćerka Munevere Bećarević, bivše predsjednice Upravnog odbora UKC-a i aktuelne direktorice Doma zdravlja Banovići.

„I ona je isto tako po projektu Tražim poslodavca“, ističe Jusufović.

Na konkursu za kliničkog psihologa koji će raditi u Zavodu psihološku i sociološku zaštitu UKC-a je izabran Nedim Prelić. Načelnica Zavoda je njegova supruga Nera Prelić.

„Nije potpisan ugovor o radu sa tim kandidatom zato što nije prošao žalbeni postupak“, objašnjava Jusufović.

Na radno mjesto referent za pravnu podršku javnim nabavkama izabran je Kadrija Mešić, kadar Socijaldemokrata, stranke koja je Jusufovića predložila na poziciju direktora. Sporna zapošljavanja su već pod lupom Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Za sve ostale koji nemaju stranačku i rodbinsku vezu, uglavnom, nema mjesta u UKC-u i domovima zdravlja u TK. Bez obzira da li je riječ o studentima koji su diplomirali sa desetkom.

„Ima zaista jako dobrih i kvalitetnih studenata koji su bili izvanredni studenti tokom svog studiranja, zlatni studenti, koji su čekali godinama na zaposljenje i godinama na specijalizaciju koju na kraju nisu uspjeli ni dobiti te su se odlučili da odu van granica BiH. Znam slučajeve gdje su kolege bile primorane da postanu članovi određene partije da bi dobili posao na UKC-u ili domu zdravlja“, navodi Alisa Dedić, predsjednica Studentskog vijeća Medicus Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Svi prethodni menadžmenti UKC-a su zapošljavali bez konkursa.Tako su, između ostalih, zaposleni sin Senada Alića, kantonalnog skupštinskog zastupnika, i kćerka Envera Bijedića, zastupnika u državnom parlamentu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Udarac Radončiću: Mostarski SBB traži da ih se briše iz članstva stranke!

Gradski odbor SBB-a Mostar oglasio se saopćenjem za javnost u kojem daju punu podršku Anelu Kljaki, predsjedniku Kantonalnog odbora...

Možda vas zanima i ovo