Petak, 29 rujna, 2023

Žarko Papić o poskupljenju goriva: “Očekuju nas dramatični ekonomski dani, ukoliko se ništa ne preduzme…”

Preporučeno

“Povećanje cijene goriva će uticati na povećanje cijena životnih namirnica. Doći će do eksplozije inflacije što građani neće moći podnijeti.”, kazao je Papić

Cijene goriva u BiH nisu poskupile do 4 KM po litru, ali jesu i do 30 pfeninga. Cijena barela je iznosila jutros više od 110 dolara, pa je za očekivati da će se trend rasta cijena u BiH nastaviti i narednih dana. Ekonomista Žarko Papić za N1 kaže da se sinoćnja informacija o drastičnom poskupljenju ne može nazvati spinom, jer je cijena goriva u Republici Srpskoj drastično skočila u odnosu na juče.

Upravo se čita:  Lijepe vijesti: Građani BiH će u još jednu državu moći putovati bez vize

“To je realan problem i realna opasnost. Ukoliko se ništa ne preduzme, desiće se sutra, za sedmicu dana. Naši politički lideri nisu ni u čemu jedinstveni osim u potpunoj nesposobnosti. Ne vode računa o životu građana. Zastrašujuće je da niko nije mislio u tome. Kada je u decembru krenula da skače cijena gasa i el. energije, svi su govorili, punite rezerve. To niko nije radio. U robnim rezervama FBiH nafte ima vrlo malo, a robne rezerve u RS u stečaju i nemaju nimalo”, kaže Papić.

Poresko opterećenje na litra goriva je 40%, a najveći dio toga su akcize.

Upravo se čita:  Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: 'Poznata su njihova imena, a i saradnici'

“Hitno ih treba suspendovati”, kaže Papić.

“Povećanje cijene goriva će uticati na povećanje cijena životnih namirnica. Doći će do eksplozije inflacije što građani neće moći podnijeti. Jedini pametan potez, a riječ je o hitnost u narednih nekoliko dana, mora Savjet ministara ići na to da suspenduju akcize. To je jedino razumno u ovom trenutku”, govori Papić.

Papić kaže da se Republika Srpska sada sjetila da kupuje žito, gdje je cijena pšenica bila skoro 300% veća u odnosu na prethodnih 2-3 mjeseca.

“Ništa nije bolje ni u FBiH. Novalić se slika sa Klasovim magazinima, da bi nas ubijedio da će biti hljeba. Zakasnili smo, trebali smo misliti prije 3 mjeseca. Trebali smo napuniti robne rezerve puno jeftinije, nego što ćemo sada to raditi. Kada se nađete u situaciji kada je cijena nafte skoro 0 troškova i da je normalna situacija, normalna država bi svoje robne rezvre punila naftom, a ne da očekuješ neku nenormalnu situaciju. Barel je juče bio 113 dolara. To je već dramatično poskupljenje i svi su proizvodi na istorijskom maksimumu”, ističe Papić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo