Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Nemojte propustiti

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija alarmantna i pozvali građane da smanje kretanje, ne okupljaju se i da poštuju sve naložene mjere i preporuke.

Danas će biti održana sjednica Federalnog kriznog štaba na kojoj će se razmatrati postojeće restrikcije, pogoršanje epidemiološke situacije te razmatrati uvođenje novih, strožijih mjera.

Kako nezvanično saznajemo članovi kriznog štaba će razmatrati naredbu uvođenja online nastave za sve starije učenike od 5. razreda osnovne škole, kao i za sve razrede srednjih škola, piše Klix.ba.

To bi značilo da će redovnu nastavu najmanje u narednih 14 dana pohađati samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a da će ostalima biti ukinut kombinovani model te će se u potpunosti prebaciti na online nastavu.

Bit će zanimljivo i vidjet da li će se razmatrati skraćivanje radnog vremena ugostiteljskim objektima i tržnim centrima ili će federalni nivo i dalje tu opciju na raspolaganju ostaviti kantonalnim kriznim štabovima, dok istovremeno upozoravaju da je stanje haotično.

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija alarmantna i pozvali građane da smanje kretanje, ne okupljaju se i da poštuju sve naložene mjere i preporuke.

Čerkez je također izjavio kako nije isključena opcija lockdowna, tako da će i ta opcija zasigurno biti tema današnje rasprave.

Goletić: Očekujemo restriktivnije u odnosu na one prethodne

Šef laboratorije i profesor s Veterinarskog fakulteta Teufik Goletić koji je ujedno i član Kriznog štaba FBiH, kazao je da će se na današnjoj sjednici on i njegove kolege zalagati da se provode zdravstvene mjere i preporuke koje Krizni štab donosi.

“Ono na čemu ću insistirati i ja, a uvjeren sam i moje kolege, jeste da postoje strukture u ovoj državi, FBiH i na nivou kantona koje moraju voditi računa o onome što se zove ekonomija i nastavka života, ali mi prije svega imamo mandat da govorimo i radimo u kontekstu zdravstvenih mjera i zaštite javnog zdravlja. Vjerovatno i očekujemo da ćemo danas donijeti neke epidemiološke mjere koje su restriktivnije u odnosu na one prethodne. To će biti jedan prijedlog Kriznog štaba. Problem nastaje onoga trenutka kada treba provoditi te mjere na terenu. Apsolutno razumijem zasićenost stanovništva, želju da sve ovo nestane, ali sitaucija nije favorizirajuća u tom kontekstu”, kazao je Goletić za N1.

“Govorim sada kao virusolog, da bi ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće na teritoriji FBiH vjerovatno bio način kako bismo konačno mogli implementirati mjere koje su epidemiološki primjerene. Da li će to ići u tom pravcu na današneoj sjednici Kriznog štaba, vidjet ćemo. Ja ću se za tako nešto zalagati”, naveo je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo