Zasjeda Skupština RS-a: Blokada države i crtanje granica sa Federacijom? | | Bh-index

Zasjeda Skupština RS-a: Blokada države i crtanje granica sa Federacijom?

Politika    Datum: 17.02.2020.    
Autor: Vijesti.ba


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predložio je sedam zaključaka o kojima će zastupnici raspravljati danas u Banja Luci, te se o njima izjašnjavati.

Narodna skupština entiteta RS danas na posebnoj sjednici razmatra zaključke o kojima će se zastupnici izjasniti.

Kako saznaju Vijesti.ba, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predložio je sedam zaključaka o kojima će zastupnici raspravljati danas u Banja Luci, te se o njima izjašnjavati.

Sedam predloženih zaključaka su;

– NSRS potvrđuje svoju podršku izvornom tekstu Dejtona i Ustava

– NSRS obavezuje predstavnike RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih i izboru domaćih sudija

Narodna skupština RS

– NSRS zadužuje Vladu RS-a da započne pregovore s Vladom FBiH u cilju definisanja entitetske granice

– NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da ne učestvuju u donošenju odluka do usvajanja zakona iz zaključka 2.

– NSRS konstatuje da je RS potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma pa i Aneksa 4 koji je Ustav BiH. NSRS potvrđuje da su Ustavni sud i Visoki predstavnici konstantno kršili Dejton i Ustav i time izmijenili politički sistem

– NSRS neće prihvatati ni provoditi nikakve odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda

– NSRS traži od predstavnika RS u institucijama BiH da obavijeste o sprovođenju ovih zaključaka

Podsjećamo, razlog za sazivanje vanredne sjednice NS RS je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju su u RS-u odbacili i na nju gledaju kao udar na entitet.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.