Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Zastava sa likom Ratka Mladića na ulicama Banjaluke

Nemojte propustiti

Na ulicama Banje Luke danas je primjetno jako policijsko osiguranje, u centru grada ne rade ugostiteljski objekti, zabranjeno je točenje alkohola, a dio ulica je blokiran za saobraćaj, zbog manifestacija kojima se obilježava Dan RS-a koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Foto: N1

Reporter N1 zabilježio je različite rekvizite na ulicama grada na Vrbasu među kojima je i zastava sa likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića kojeg je Haški tribunal 22. novembra osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce.

Obilježavanje neustavnog Dan RS-a, počinje nastupom banjalučkih osnovaca na glavnom banjalučkom trgu, nakon čega će entitetski predsjednik Milorad Dodik uručiti odlikovanje bivšem srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

U popodnevnim satima najavljen je defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi te akademija i prijem.

Vladu Srbije na obilježavanju neustavnog Dana RS-a u Banjoj Luci, kako je najavljeno, predstavljat će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, a prisutan će biti i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas neće biti u Banjoj Luci zbog, kako je rečeno u njegovom uredu, ranije preuzetih obaveza.

Najavljeno je i prisustvo predsjednika Južne Osetije Anatolija Bilibova, koji će sutra s ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Zlatanom Klokićem potpisati memorandum o saradnji RS-a i Južne Osetije.

Bošnjački zvaničnici u RS-u su, 5. januara, podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o “Danu RS-a”, jer ga smatraju neprihvatljivim.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo