Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Zastave Srbije, uniforme, kalašnjikovi, snajperi na zgradama: U Istočnom Sarajevu se obilježava neustavni “dan RS-a”

Preporučeno

U RS-u je neradni dan, ugostiteljski i drugi objekti su zatvoreni, kao i veći broj ulica. Na stambenim objektima istaknute su zastave RS-a i Srbije.

U Istočnom Sarajevu danas se obilježava “dan RS-a” kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim.

U 14 sati planiran je takozvani svečani defile oko 2.500 učesnika, među kojima najviše pripadnika MUP-a RS-a te ekipe Civilne zaštite RS-a, predstavnici veterana i drugih javnih i nevladinih organizacija. Učešće su najavili i članovi ogranka ruskog moto-kluba “Noćni vukovi”, uz dolazak “Noćnih vukova” i iz drugih zemalja među kojima i iz Rusije.

Upravo se čita:  Koja je razlika između "tatinog" i "radničkog" djeteta: Sarajevski profesor geografije objasnio na jednostavnom primjeru zašto smo siromašni

Mnoge ulice prema Istočnom Sarajevu zatvorene su za saobraćaj, a povećano je prisustvo policijskih snaga, na krovovima zgrada prisutni su snajperi, javlja Balkan News.

U RS-u je neradni dan, ugostiteljski i drugi objekti su zatvoreni, kao i veći broj ulica. Na stambenim objektima istaknute su zastave RS-a i Srbije.

Foto: Balkan News

Vlasti RS-a proslavljaju 9. januar kao dan tog entiteta uprkos presudama Ustavnog suda BiH koji je obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim jer se njime diskriminišu Bošnjaci i Hrvati koji žive u RS-u.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas