Subota, 27 studenoga, 2021

Zaštićeni svjedok svjedočio o ubistvu dječaka iz Srebrenice

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je dao iskaz na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za učešće u zločinu počinjenom na brani kod Petkovaca, gdje je pogubljeno oko 1.000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) sa sjedištem u selu Petkovci, a Milošević njegov zamjenik.

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je bio prisutan kada je sredinom jula 1995. godine ubijen dječak na brani kod sela Petkovci (općina Zvornik).

Svjedok kojem je dodijeljen pseudonim SM-106 je ispričao da je čuo pucanj, a potom vidio izvjesnog Srećka, za kojeg je na suđenju rečeno da je bio “učenik vojne škole”.

Dječak, koji mu je prethodno rekao da je rođen 1980. godine i da je iz Srebrenice, kako je naveo, ubačen je u jamu na brani zajedno sa ostalim ubijenima.

Svjedok je naveo da je sa nekoliko osoba na branu došao nakon što je prethodne noći čuo pucnjavu.

Na brani je, kako je kazao, zatekao leševe, neke osobe i bager koji je napravio jamu.

“Tu su bacali mrtve ljude, pobijene”, rekao je svjedok, te dodao da je desetine leševa vidio oko jame i na obližnjoj livadi.

Svjedok je kazao da ne zna ko je naredio ubistva i da ne poznaje optužene. Dok je bio na brani, kako je rekao, vidio je ljudsku ruku, koju je potom ubacio u jamu.

Prema njegovom iskazu, nekoliko muškaraca iz Srebrenice je pomoglo ljudima u ubacivanju ubijenih u iskopanu jamu.

Bio je prisutan, naveo je svjedok, i Jovo Lazić, za kojeg je čuo da je neki komandir i da je poslije poginuo. Lazić, kako je kazao svjedok, nije naređivao tim ljudima šta da rade.

On je dodao da je nakon ubistva dječaka Lazić bio ljut na izvjesnog Srećka, te ga je ošamario. Zaprijetio mu je, kako je rekao, da će uvečer dobiti batine.

Kako je kazao, od Drage Jovića je čuo da su zarobljenici prije dovođenja na branu bili zatvoreni u novoj školi u Petkovcima, te da su u ubistvima učestvovali mještani Petkovaca, Kozluka i još nekih sela.

On mu je ispričao, rekao je svjedok, da su muškarci iz Srebrenice koji su pomagali u ubacivanju ubijenih u jamu također ubijeni.

Dodao je da se radi o osobi sklonoj alkoholu i lažima.

Drugi zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, kojem je dodijeljen pseudonim SM-104, kazao je da mu je majka ispričala kako je sredinom jula 1995. godine vidjela nekoliko ubijenih osoba kod doma u Petkovcima.

“Vidjela je četiri-pet ubijenih i otišla”, dodao je SM-104.

Prema iskazu svjedoka, Jovo Lazić je bio pripadnik bataljona iz Petkovaca.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 22. januara, prenosi Balkanska istraživačka mreža BiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Do kraja godine isporuka američkih helikoptera namijenjenih OSBiH

“Nabavka novih letjelica ugovorena je uz veliku potporu Vlade SAD-a po principu ‘pristupa sveukupnim paketom’ (Total Package Approach), koji...

Možda vas zanima i ovo