Subota, 18 rujna, 2021

Zaštita šumskih bogatstava: Bit će pojačan inspekcijski nadzor

Nemojte propustiti

Vlada FBiH usvojila je Informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o gospodarenju šumama u Federaciji BiH u 2014. godini i planovima gospodarenja šumama za 2015. godinu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Kantonalnim vladama je preporučeno da poduzmu sve neophodne aktivnosti u cilju potpunog ostvarivanja svih planova po šumskoprivrednim osnovama s posebnim akcentom na ravnomjernu realizaciju plana sječa, biološke obnove šuma, izgradnje šumske infrastrukture i provođenje integralne zaštite šuma, te da putem kantonalnih uprava za šumarstvo prate dinamiku realizacije osnova i o tome izvještavaju Federalnu upravu za šumarstvo.

Svi korisnici šuma su obavezani na ravnomjernu realizaciju svih planova gospodarenja šumama propisanih šumsko-privrednim osnovama, a posebno planova šumsko-uzgojnih radova i planova izgradnje šumske infrastrukture.

U cilju prevazilaženja teškog stanja u oblasti šumarstva izazvanog nepostojanjem zakona o šumama, Vlada Federacije BiH će ubrzati proceduru donošenja novog zakona o šumama i njegovog usvajanja po hitnom postupku u Parlamentu Federacije BiH.

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove je naloženo da u saradnji s kantonalnim inspekcijama, kantonalnim upravama za šumarstvo i nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova, pojača inspekcijski nadzor u oblasti šumarstva, prometa i prerade drveta.

Informacija o gospodarenju šumama u Federaciji BiH u 2014. godini i planovima gospodarenja šumama za 2015. godinu, sa Zaključcima Vlade Federacije BiH, bit će proslijeđena vladama kantona.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo