Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Zašto Janez Janša širi karte podijeljene Bosne i Hercegovine?

Nemojte propustiti

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SD) zatražila je sjednicu parlamenta Slovenije na kojoj bi trebalo da prisustvuje vijeće za vanjsku politiku, kako bi ispitali premijera Janeza Janšu i predsjednika Boruta Pahora o izvještajima medija koji se tiču navoda o neslužbenom dokumentu o potencijalnoj promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

Iako tvrdi da je “non-paper” kojeg je, navodno, dostavio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, odnosno prijedlog o “mirnom razdruživanju” Bosne i Hercegovine tek izmišljotina, premijer Slovenije Janez Janša ne prestaje da se bavi našom zemljom i promjenama granica na Balkanu.

Navodni “non-paper” koji je, po tvrdnjama više izvora, Janša uputio u Brisel, dodatno je zaoštrio ionako napete odnose vladajućih i opozicionih stranaka u zemlji koja sredinom godine od Portugala preuzima predsjedavanje Vijećem EU-a, a “tema o navodnoj ideji slovenske vlade o podjeli BiH po etničkim granicama u međuvremenu je postala viralna i na slovenskoj političkoj sceni”, prenosi Hina.

Kako smo pisali, opoziciona Socijaldemokratska partija (SD) zatražila je sjednicu parlamenta Slovenije na kojoj bi trebalo da prisustvuje vijeće za vanjsku politiku, kako bi ispitali premijera Janeza Janšu i predsjednika Boruta Pahora o izvještajima medija koji se tiču navoda o neslužbenom dokumentu o potencijalnoj promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

Za to vrijeme premijer Slovenije “vatricu” gasi kerozinom, piše Radiosarajevo.ba

Janša, naime, što je očekivano za one koji poznaju njegov način političkog djelovanja – ne prestaje!

Premijer zemlje članice Evropske unije (EU) tako je na svom Twitter nalogu objavio mapu podjele država zapadnog Balkana po etničkim linijama, te stvaranje velikih država poput “velike Albanije”, a, između redova, i “velike Srbije”.

“Lažna karta koju po Balkanu širi mreža Drage Kosa i Tanja Fajon”, napisao je tobože zabrinuti Janša.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo