Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Zašto je danas teže ostaviti pušenje nego prije 15 godina

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nivo nikotina u cigaretama porastao je između 1999. i 2011. godine za čak 15 posto, tvrdi se u studiji koju je objavio časopis “Nicotine and Tobacco Research”.

Podaci su skupljeni iz godišnjih izvještaja koje su Odseku za javno zdravstvo u Masačusetsu dostavljala četiri velika proizvođača cigareta u periodu od 1997. do 2012. godine.

“Mladi lakše postaju zavisni nakon prvih par cigareta koje su zapalili”, kazao je vođa studije Tomas Lend, direktor Kancelarije za informisanje o zdravstvu pri Ministarstvu zdravstva za Boston Globe.

“Svakog dana 3800 američkih tinejdžera proba svoju prvu cigaretu, a od te brojke njih 1000 postanu pušači. Oni koji nisu u stanju da vremenom prestanu da puše, umrijeće, u prosjeku, 13 godina ranije od svojih vršnjaka, stoji u službenom izvještaju Surgen Generala iz 2012. godine”, piše Globe.

Ovo istraživanje nije prvo koje ukazuje na porast nikotina u cigaretama – 2007. godine istraživanje na Harvardu otkrilo da je se nivo nikotina u cigaretama od 1997. do 2006. godine povećao za 11 posto.

Nikotinska industrija tada je za porast okrivila nove poljoprivredne metode koje su dovele do veće koncentracije nikotina u duvanu.

Ali Lend tvrdi da bismo, da je to u pitanju, “svjedočili istom trendu kod svih proizvođača, a ne samo četiri glavna, budući da svi kupuju duvan iz istih regija. A nismo”.

U studiji se donosi zaključak da je “nivo nikotina u cigaretama moguće kontrolisati i da bi trebalo da ga prate i regulišu Vladine agencije”.

(Index.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo