Utorak, 22 lipnja, 2021

Zašto je opasan mirisni toaletni papir?

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Američka FDA 1987. uvela je revoluciju u kozmetičku industriju zabranom korištenja određenih boja i mirisa nakon što se na laboratorijskim životinjama primijetila češća pojava tumora nakon izlaganja tim određenim bojama i mirisima.

Iako se tehnologija promijenila, još je prisutna velika zabrinutost po pitanju korištenja obojanog i mirisnog toaletnog papira, a evo i zašto.

Rak vrata maternice

FDA i Department of Health and Human Services 1987. zabranili su korištenje određenih bojila u proizvodnji toaletnog papira zbog povećanja rizika obolijevanja od raka vrata maternice kod laboratorijskih životinja. Pretpostavlja se kako neposredan utjecaj tih boja na ženske reproduktivne organe može rezultirati povećanjem rizika oblijevanja od raka vrata maternice.

Rektalni problemi

Korištenje obojanog i mirisnog toaletnog papira može dovesti do upale i svrbeži rektalnog područja. Osim toga, vrlo je dobra navika s vremena na vrijeme provjeriti izgled stolice kako bi se na vrijeme uočila moguća postojanost krvi u stolici. Obojani toaletni papir otežava uočavanja tih promjena.

Infekcije mokraćnog sustava

Obojani toaletni papir može biti izuzetno iritantan na vaginalnom području te se njegovo korištenje vrlo često navodi kao uzročnika infekcija mokraćnog sustava.

Gljivične infekcije

Prema MedlinePlus, jedno od prvih pitanja koje ginekolog pita ženu s gljivičnom infekcijom je koristi li obojani toaletni papir. Naime znanstvenici su otkrili direktnu povezanost između korištenja obojanog toaletnog papira i pojave gljivične infekcije.

Septička jama

Boja koja se koristi za bojanje toaletnog papira vrlo loše djeluje na septičke sustave budući da se ne razgrađuje na jednak način kao običan, neobojani papir te čak može uzrokovati i velike probleme začepljenja septičke jame ili pak izlijevanje otpada u dom, što može donijeti velike zdravstvene opasnosti.

Zdraviji okoliš

Dodavanje boja i mirisa na toaletni papir dodatno zagađuje okoliš. Korištenje bijelog ili čak neizbijeljenog toaletnog papira mali je, ali ipak važan korak u pomoći očuvanju okoliša.

Istraživanja pak pokazuju kako je po zdravlje ipak najopasniji obojani toaletni papir koji sadrži crvenu tintu. Naime, toaletni papir koji je ukrašen crtežima ili linijama koje sadržavaju crvenu tintu kada su mokri vrlo lako izgledati kao da imaju krvave tragove po sebi. Upravo su krvavi tragovi nakon brisanja jedan od najčešćih znakova raka debelog crijeva, a korištenje crvenog papira s crvenom tintom može uzrokovati da vam promaknu znakovi ili da se pak bez razloga uspaničiti.

Iako to većina ljudi ne primjećuje, no i bijeli toaletni papir može biti prilično opasan za zdravlje. Naime, neki bijeli toaletni papir je tijekom proizvodnje izbijeljen bjelilom od klora, a korištenje klora stvara opasne toksine, uključujući dioksina i furana koji mogu uzrokovati brojne zdravstvene poteškoće, piše energyfirst.com.

Stoga svakako obratite pažnju na sastojke navedene na ambalaži, ako je naveden klor, pronađite bijeli toaletni papir drugog proizvođača.

(Tportal.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo