Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Zašto je Steve Jobs bio šest puta “siromašniji” od Billa Gatesa

Nemojte propustiti

Rivalstvo između Steva Jobsa i Billa Gatesa dominiralo je kompjuterskom industrijom decenijama.

Ipak, Gates je neprikosnoven u osobnoj zaradi – 66 naspram 11 milijardi dolara. Razlog za Gatesovu pobjedu ipak ne treba tražiti u genijalnosti, već jednostavno u vještini finansijskog nagađanja.

Proizvođač Windowsa nikako nije uspješnija kompanija od Applea – nije joj čak ni blizu. Microsoft na berzi vrijedi nevjerovatnih 280 milijardi dolara, ali ga Apple daleko nadmašuje sa procjenom vrijednosti od 400 milijardi.

Razlog za to je jednostavno u tome što Microsoft, koji je lider u proizvodnji PC-ja, nikada nije bio spreman da kao Apple eksperimentiše sa mobilnim telefonima i tablet kompjuterima.

steve-jobs-applePa zbog čega je onda Gates bio toliko bogatiji od Jobsa?

Microsoftovi vlasnici učinili su sjajan posao kada su uspjeli zadržati veliki dio dionica kompanije nakon što je ista prvi put ponuđena na berzi, dok je Jobs, sa druge strane, izgubio većinu dionica u Appleu kada je izguran iz kompanije.

Nakon toga, vlasnik Applea je, 1986. godine, kupio dionice Pixara, kompanije koja nam je dobro poznata po animiranim filmovima. Uspjeh u Pixaru dao je vjetar u leđa Jobsovom povratku u matični Apple, ali i nakon povratka on je bio vlasnik tek dijela kompanije.

Konačan krah Steva Jobsa desio se nakon što je zbog niza nelegalnih radnji koje je kompanija poduzela kako bi ga vratila na čelo usprkos interesima dioničarima, Jobs do kraja života radio u Appleu za samo dolar godišnje.

U stvari, Jobsa je na listi ekstremno bogatih držao ne Apple već dionice koje je imao u Disneyu. Za sve to vrijeme Gates je strpljivim finansijskim mešetarenjem daleko nadjačao svog suparnika, mada njegova genijalnost nije bila ništa veća (a mnogi će reći da je bila i znatno manja) od Gatesove.

(Bizlife.rs)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo