Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Zašto nam se u vodi smežuraju prsti?

Nemojte propustiti

Kako su pokazali rezultati istraživanja grupe naučnika sa Britanskog univerziteta Newcastle, prsti se smežuraju u vodi da bi se lakše hvatali mokri predmeti.

prsti1Kada se ruke i noge duže drže u vodi, na prstima se stvaraju nabori, a biolozi su dugo smatrali da se radi o tome da voda koja prolazi ispod kože dovodi do njenog naduvavanja.

Sada se zna da se radi o aktivnom procesu kojim upravlja nervni sistem, a izazvan je kontrakcijom krvnih sudova.

– Kada tijelo registruje da su prsti mokri određeno vrijeme, nervni sistem čini krvne sudove tanjim na krajevima prstiju, veličina prstiju se smanjuje, ali budući da koža zadržava istu veličinu, ona se nabira – objasnio je Tom Smalders s Univerziteta Newcastle.

Naučnici su od dobrovoljaca tražili da uhvate kuglice različitih veličina prvo suvim rukama, a potom da ih uzmu nakon što su ruke držali 30 minuta u toploj vodi. Učesnici su lakše hvatali mokre kuglice kada su im prsti bili smežurani, ali nije primijećena nikakva značajnija razlika kada se radilo o hvatanju suvih predmeta.

Osvrt unazad ukazuje da je, kako je rekao Smalders, to smežuravanje pomagalo našim precima da vade hranu iz raznih vodenih tokova ili da sakupljaju vlažno bilje.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo