Petak, 30 srpnja, 2021

Zašto nikada ne smijete zapaliti cigaretu nakon jela?

Nemojte propustiti

Većina pušača poželi posegne za cigaretom čim završe s obrokom. Neki to rade jer žele “pomoći” hrani da se brže probavi, ali nisu svjesni koliko štete nanose svom organizmu s ovom navikom.

Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto je s čim se može poistovjetiti većina pušača. Često je odmah zapale zato što misle da će se tako brže probaviti, ali znanost ne podržava tu njihovu teoriju.

Naime, cigareta posebno iritira crijeva, ali i ostatak probavnog sistema koji tada utječe na cijelo tijelo. Nikotin iz cigarete veže se za kisik u krvi jer se nakon jela, kada probavni sistem radi punom parom, lakše apsorbira. Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavnom sustavu, od iritacije do ozbiljnih bolesti.

Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebali bi izbjegavati pušenje u širokom luku, a oni koji su pušači obavezno bi se trebali odreći cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.

Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela 10 puta gore od “normalnog”. Tačnije, jedna popušena cigareta ima učinak kao njih 10.

Zato nakon obroka pričekajte minimalno pola sata prije nego zapalite cigaretu, prenosi Zadovoljna.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo