Petak, 22 listopada, 2021

Zašto pucaju ženska prijateljstva?

Nemojte propustiti

Zašto bismo zbog gluposti gubili prijatelje? Taj gubitak razorniji je od prekida romantične veze. Ako ste ga iskusile, znate o čemu pričamo.

zene-prijateljstvoBog je ljudima dao rođake, a prepustio im izbor prijatelja. Mi smo ti koji odlučujemo s kim ćemo dijeliti tajne, kome ćemo se povjeravati, s kim smijati, ponekad i zaplakati. Ipak, nerijetko čujemo kako su ženska prijateljstva, za razliku od muških, manje iskrena. To ne mora biti tačno ako odnos dviju žena ima dobar temelj. Zato, kada jednom nađete pravu prijateljicu, dobro je čuvajte. Prijateljstvo je jedna od najvećih bogatstava koje čovjek može da ima. Kada ga izgubi, osjeća prazninu koju rijetko šta može da zamijeni.
Žene su poznate po tome da imaju više najboljih prijateljica, od kojih u svakom trenutku očekuju podršku. Od svake traže baš ono što im u tom momentu nedostaje.

Kada se dvoume između dvije stvari, zovu „odlučnu“, koja uvijek ima pravi izbor za njih. Ako žele da budu u društvu poznatih, imaju prijateljicu koja zna sve gradske face. Ona tada začas na njihovoj listi postaje „broj jedan“ prijateljica.

Takođe, imamo i onu „lošu“ prijateljicu, s kojom smo u nekom periodu života bile veoma bliske, a onda je počela negativno da utiče na nas.

Sve one nisu pravi prijatelji.

Pravi prijatelj ili „najbolja drugarica“ jeste ona koju poznajemo godinama i koja je s nama uvijek, i u dobru i u zlu.

Lažes me!

Prijateljski odnos podrazumijeva iskrenost. Što je iskrenost manja, to je distanca veća. Često se desi da shvatimo da smo u zabludi, da prijateljica nije tako bliska s nama kao što smo mislili.

Postoje dva razloga zbog kojih počnemo da uviđamo da se iskrenost istopila. Prvi je prećutkivanje – shvatimo da nam nije rekla nešto važno i da je neku veliku tajnu zadržala za sebe. Drugi razlog se ne tiče prećutkivanja nego laganja. O tome zašto ljudi lažu može mnogo toga da se kaže, ali jedan od razloga može da bude poriv da se prikažemo uspješnijim ili boljim nego što jesmo.

Zavodiš mi muža!

Prijateljice jesu važne, ali partner je važniji. Tako, ako žena posumnja da njen partner erotično reaguje na njenu prijateljicu, napraviće prema drugarici distancu i izbjegavaće situacije u kojima njih dvoje mogu da se srećnu.

To, međutim, još nije razlog za prekid prijateljstva. Do prekida dolazi kada žena zaključi da se njena prijateljica suptilno „nabacuje“ njenom partneru. U prijateljskim odnosima to se smatra apsolutno neprihvatljivim i razlog je za momentalno okončanje prijateljstva.

Problem je ako žena umisli ono što u stvarnosti ne postoji. A ako je i sigurna da između njenog partnera i prijateljice ipak nešto postoji, oni će se udružiti protiv nje, tvrdeći kako je sve umislila. Ipak, sjetimo se da postoje situacije kada je žena zatekla partnera u krevetu s najboljom prijateljicom. To su situacije dvostruke izdaje, koje su veoma bolne za osobu koja ih doživi.

Izdala si me!

Ljudima je, kada se loše osjećaju, potreban razgovor. To im pomaže da doživljaje pretvore u riječi, pa se bolje osjećaju. Recimo, kada u djetinjstvu imaju problem s drugaricom, djevojčice o tome razgovaraju s mamom. A kada odrastu, ulogu mame, odnosno treće osobe kojoj se povjeravaju, može igrati neka druga prijateljica.

Međutim, treća osoba može takođe u povjerenju cijelu priču prenijeti četvrtoj, koja će, takođe u povjerenju, to prenijeti petoj, i tako dalje. Posljedica ovog lanca prenošenja informacija jeste da na kraju mnogi znaju za događaj između prijateljica. Kada priča na kraju dođe do one koja se prvobitno povjerila, koja dobro zna kome se povjerila, to može rezultovati prekidom odnosa.

Smučila si mi se!

Prijateljice često izbjegavaju da uđu u otvoreni konflikt i da nešto raščiste jer se plaše da će izgubiti prijateljicu. Tako se tokom vremena zamjerke nakupe i dovedu do eksplozije i prekida odnosa. U situaciji u kojoj se dogodi kap koja prepuni čašu, osoba koja počinje da se ljuti čini to potpuno neprimjereno jer ona nije ljuta samo zbog date situacije, već zbog svih onih situacija u kojima nije pokazala da je uvrijeđena, ljuta ili da nešto zamjera. Ona tada napada drugu osobu kao ljudsko biće i izražava prezir: „Smučila si mi se.“

Druga prijateljica, koja je napadnuta, takođe se osjeća uvrijeđeno jer napad doživljava pretjeranim, pa i ona, po pravilu, tada prekida odnos. Na ovaj način odnos je prekinut s obje strane i teško ga je ponovo obnoviti.

Potajno me mrziš!

Ambivalentnost označava situaciju kada istovremeno postoji i privlačenje i odbijanje. U ženskim prijateljstvima, na otvorenom nivou komunikacije je privlačenje, ali na skrivenom nivou je odbijanje. To znači da neko može biti drugome prijatelj 90 odsto, a u ostalih 10 odsto neprijatelj. Negativna dimenzija odnosa uglavnom se izražava kao takmičenje. Kada je jedna prijateljica u problemu, druga joj je iskreni prijatelj, ali kada je prijateljica veoma uspješna, kada je u nečemu bolja od one druge, druga može početi da se poredi, može zaključiti da je gora, početi da se zbog toga loše osjeća, a zatim pokušati da zajedljivim komentarima ili ogovaranjem smanji tu razliku. To je tipični mehanizam osjećanja zavisti.

(Blic.rs)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo