Petak, 27 siječnja, 2023

Zašto se sve desilo ‘preko noći’: McDonald’s tražio sudsku mjeru zatvaranja restorana u BiH da se brend više ne bruka!

Autor:Raport.ba

Nemojte propustiti

Da ne bi više brukao brend i nanosio štetu McDonald’s je zatražio i privremenu mjeru suda po kojoj se moraju odmah zatvoriti svi objekti. I dobio ju je – piše Raport.ba

Iako je sve ukazivalo na to da će se McDonald’s u BiH zatvoriti, sam proces bio je ekspresan i haotičan. Govori to i podatak da je radnicima dan prije zatvaranja saopćeno da sutra ne dolaze na posao jer ga više nemaju.

A zašto se sve dogodilo tako brzo, gotovo preko noći, saznaje Raport.

Podsjetimo, problemi McDonald’sa u BiH počeli su prije nekoliko mjeseci. Prvo je kompanija Gliese 581g koja je bila vlasnik licence izgubila spor protiv Reiffeisen banke za iznajmljivanje prostora u Titovoj ulici.

Naime, McDonald’s nije plaćao kiriju, a dug je narastao na oko 1,2 miliona KM. Kada su se iz centrale McDonald’sa udubili u poslovanje otkrivene su brojne čudne stvari. Tako je otkrivena rastrošnost direktora Harisa Ihtijarevića koji je na lizing, koji je plaćao McDonald’s, kupio Bentleya.

Osim toga, otkriveno je da je McD ustupio jednoj političkoj partiji svoje marketinške pozicije u Sarajevu za vrijeme predizborne kampanje. Nakon toga, kako Raport saznaje, McDonald’s je odlučio Ihtijareviću oduzeti licencu. Da ne bi više brukao brend i nanosio štetu McDonald’s je zatražio i privremenu mjeru suda po kojoj se moraju odmah zatvoriti svi objekti. I dobio ju je.

Zato je zatvaranje izgledalo ekspresno i zato su radnici saznali dan prije za loše vijesti. Jer, iako je McDonald’s još ranije zaustavio dotok robe i obskrbu restorana u BiH, Ihtijarević je nastavio s poslovanjem. To je dovelo do toga da mnogi proizvodi nisu bili dostupni danima, kao što je npr. Coca-Cola. Što je za svjetski brend nedopustivo, pa je zato zatražena privremena mjera suda.

Inače, još uvijek nije odlučeno hoće li McDonald’s dati licencu nekome drugom ili će trajno zatvoriti svoje restorane.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo