Subota, 15 svibnja, 2021

Zašto su čips i čokolada tako zarazni?

Nemojte propustiti

Da li ste se nekada zapitali zašto neke grickalice može jesti u normalnim količinima, ali kad dođemo do čipsa, kikirikija, kokica, nikad nam nije dosta? Naučnici kažu da su na tragu pronalaska pravog odgovora na ovo pitanje.

Ilustracija
Ilustracija

Iako to neki nazivaju halapljivošću, drugi naziv za tako ophođenje prema hrani je hedoistička hiperfagija, tvrdi njemački naučnik dr. Tobias Hoch.

To je naučni pojam koji definiše radnju, gdje jedemo zbog užitka a ne zbog gladi. Rekreativno prejedanje može se pojaviti kod svih ljudi, u svim fazama života, a hronični oblik je ključan u priči takozvane epidemije debljanja. Djelovanje čipsa na moždanu aktivnost može se samo djelimično objasniti, sadržajem masti i ugljiko-hidrata u njemu.

U čipsu postoji još nešto, zbog čega on krcka na zanimljiv način, koji stimulira cenar za nagradu u ljudskom mozgu. To saznanje može koristiti u farmaceutskoj industriji, u proizvodnji novih lijekova i prehrambenih aditiva koji bi spriječili hronično prejedanje.
(Body.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo