Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Zašto su prirodni resursi BiH neiskorišteni?!

Nemojte propustiti

U korištenju prirodnih potencijala investitori su naišli na brojne zakonske i administrativne prepreke

ResursiBiH je bogata prirodnim potencijalima koji stoje neiskorišteni. Takvo stanje treba što prije mijenjati, istakli su učesnici Međunarodne konferencije “Energa”, održane u Tuzli, na kojoj su učestvovali stručnjaci iz oblasti energetskog sektora iz regiona.

Oni očekuju da se stanje počne mijenjati, a prvi korak bio bi donošenje zakona o obnovljivim izvorima energije. U korištenju prirodnih potencijala investitori su naišli na brojne zakonske i administrativne prepreke.

“Moj motiv je bio izgraditi jednu elektranu koja će se otplatiti i donijeti prihod firmi, a pored toga, pokazati da je lokalna firma u stanju izgraditi vlastitom pameću, vlastitim kapitalom elektranu. Mi smo počeli prikupljati dokumentaciju u septembru 2011. i nakon 20 mjeseci gotovo smo uspjeli pustiti elektranu u probni rad, što znači da su svi učesnici u tom procesu definitivno nepripremljeni na takvu vrstu projekata”, kaže Samir Salković, vlasnik prve solarne elektrane u Tuzli.

BiH ima više sunca nego većina zapadnih zemalja, ali iskorišćenost tog prirodnog bogatstva nije čak ni minimalna.

“I druge zemlje članice Energetske zajednice imaju poteškoće usvajati svu tu legislativu. BiH nije nikakva iznimka, ali je tu situacija najgora. Mogu da kažem da sam zasad relativno pesimističan”, rekao je Janez Kopač, prvi čovjek Sekretarijata Energetske zajednice u Beču.

Zbog brojnih političkih previranja u BiH, ova zemlja će zasigurno još dugo počekati na zakon o obnovljivim izvorima energije, ali i na mogućnost da koristi prirodna bogatstva kakva joj stoje na raspolaganju.

“Sve što imamo je blokirano – politička blokada koja može biti ili zbog sitnih sopstveničkih interesa, ili zbog strateških odluka da se sve na državnom nivou blokira od pojedinih političkih partija”, kaže Mirza Kušljugić, ekspert iz oblasti elektroenergetskih mreža i sistema.

(Radio Slobodna Evropa)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo