Petak, 18 lipnja, 2021

Zašto usporava globalno zatopljenje?

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Snažniji vjetrovi koji hlade površinu Tihog okeana mogli bi objasniti usporavanje globalnog zatopljenja u ovom stoljeću, zaključili su australski i američki naučnici.

Prošle godine naučnici okupljeni u međuvladinu panelu za klimatske promjene (IPCC) objavili su da se trend porasta temperature na površini Zemlje usporio tokom posljednjih 15 godina iako je emisija stakleničkih plinova, okrivljavana za izazivanje klimatskih promjena, nastavila rasti, prenose agencije.

Protekla istraživanja povezivala su usporavanje u trendu zatopljenja s faktorima poput nakupljanja zagađenja u atmosferi koje slabi Sunčeve zrake do smanjenog zračenja Sunca. Drugi su sugerirali da okeani apsorbiraju više topline.

Prema radu objavljenom u časopisu Nature Climate Change snažniji vjetrovi koji pušu Tihim okeanom, zapravo istočni vjetrovi s tropskih područja, tokom posljednja dva desetljeća doveli su do ubrzavanja okeanskih struja u području ekvatora te do odvođenja topline dublje u okeane i dovođenja hladnijih struja na površinu okeana, prenosi portal croenergo.eu.

Naučnici smatraju da su vjetrovi također pomogli hlađenju u drugim područjima okeana udaljenijim od ekvatora.

“Pokazali smo da je jačanje vjetrova na Tihom okeanu tokom posljednja dva desetljeća bilo dovoljno da objasni hlađenje tropskih dijelova Tihog oceana i značajno usporavanje zagrijavanja površine”, kaže se u istraživanju koje su vodili znanstvenici sa sveučilišta New South Wales u Australiji u suradnji s američkim znanstvenicima.

“Ukupni učinak tih vjetrova je u 2012. pad prosječne površinske temperature okeana za 0,1 do 0,2 stupnjeva Celzija, koje je odgovorno za većinu usporavanja zatopljenja od 2001.”

Naučnici su do zaključaka došli na temelju vremenskih prognoza, satelitskih podataka i klimatskih modela.

IPCC ne očekuje da će usporavanje zatopljenja potrajati i temperature će u razdoblju od 2016.-2035. biti vjerojatno 0,3 do 0,7 stupnjeva Celzija više nego u razdoblju 1986. do 2005.

(Bh-index, Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo