Četvrtak, 16 rujna, 2021

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko: “Ovo je ključno za budućnost Zapadnog Balkana…”

Nemojte propustiti

Plenarna sjednica tradicionalno je obilježena godišnjim govorom predsjednice Komisije o stanju Europske unije.

Zastupnici u Europskom parlamentu sljedeće sedmice će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, nakon dogovora postignutog s Vijećem u junu, raspravljati i usvojiti novu generaciju Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), kojim se financira pristupni proces i provedba reformi u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima na zapadnom Balkanu i Turskoj.

Novi instrument, vrijedan više od 14 milijardi eura, najvažniji je financijski instrument EU-a za potporu europskoj perspektivi država zapadnog Balkana, saopćeno je iz Europske pučne stranke.

Kao suizvjestiteljica za instrument, zastupnica Željana Zovko pregovarala je u ime Europskog parlamenta o novoj uredbi s Komisijom i Vijećem te je uspjela uključiti pojačanu ulogu Europskog parlamenta u pretprogramiranje sredstava i povećanu vidljivost i uvjetovanost politike proširenja.

Plenarna sjednica tradicionalno je obilježena godišnjim govorom predsjednice Komisije o stanju Europske unije. Ursula von der Leyen u srijedu će predstaviti rezultate rada Komisije u prošloj godini, koju su obilježili napori za ublažavanje posljedica zdravstvene i ekonomske krize uzrokovane pandemijom Covid-19.

Europski parlament će tokom rasprave ocijeniti rad Komisije i iznijeti svoje stavove i ideje o tome kako odgovoriti na brojne izazove s kojima se Unija suočava, poput ekonomskog oporavka, vanjskopolitičkih izazova, borbe protiv klimatskih promjena, digitalizacije i stanja Konferencije o budućnosti Europe, navode iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nakon pretresa, oglasio se Alija Budnjo: “Kao otac vjerujem u Muamerovu nevisnost, on uopšte nije bio tu, bio je u Njemačkoj”

- Imamo veliki broj svjedoka koji može potvrditi da Muamer nije bio tu kada se to sve dešavalo. Pripadnici MUP-a...

Možda vas zanima i ovo